Beatles-nummer

Penny Lane is toch níet vernoemd naar een slavenhandelaar

Het straatnaambordje van Penny Lane, in Liverpool, vereeuwigd in het gelijknamige nummer van The Beatles. Beeld AFP

Oh nee, niet Penny Lane. Heel Beatles-minnend Liverpool kneep zich samen van ongemak. In hun strijd om het aan de slavernij gelinkte verleden weg te poetsen hadden Black Lives Matter-demonstranten anderhalve week geleden alle naambordjes van de beroemde straat in Liverpool met een zwarte spuitbus bewerkt. Vergezeld van: ‘racist!’ 

De straat verwierf in de jaren zestig wereldfaam. “Penny Lane is in my ears and in my eyes”, zongen een nog jonge John en Paul over de straat waar alle maatschappelijke klassen samenkwamen. “Beneath the blue suburban skies”, onder de blauwe hemel van de buitenwijken.

Maar volgens demonstranten heette Penny Lane naar James Penny, een slavenhandelaar uit de achttiende eeuw. Zo stond het te lezen in het veelgeprezen internationale slavernijmuseum in de stad. Het museum heeft in zijn collectie verschillende straatnamen uit de stad opgenomen, die zijn vernoemd naar beruchte slaveneigenaren uit het verleden. 

Een buurtbewoners poetst de graffiti weg die activisten op het muurtje op Penny Lane te Liverpool hebben gespoten. Beeld AFP

Eeuwenoude stadskaarten bieden uitkomst

De demonstranten kregen bijval van de burgemeester van de havenstad. “Als het inderdaad klopt, dan moeten we ernaar kijken of die naam moet worden aangepast”, zei Steve Rotherham. Maar kom je aan Penny Lane, dan kom je aan Liverpool. Talloze inwoners reageerden woedend. Met schoonmaakdoekjes en sponzen verwijderden bewoners van de straat de zwarte graffiti.

Een amateurhistoricus bracht uitkomst. In een uitvoerig beschreven artikel op zijn eigen website concludeerde Glen Huntley dat Penny Lane er al was vóórdat James Penny werd geboren. Hij had talloze eeuwenoude stadskaarten bestudeerd. In Penny Lane werd vroeger tol opgehaald, betaald in pennies, schreef Huntley.

Hij overhandigde zijn zolderkameronderzoek aan de stad en het museum. “We hebben geconstateerd dat er inderdaad onvoldoende bewijs is om Penny Lane aan James Penny te linken”, schreef het museum dit weekend.
En daarmee kwam er aan de hoog opgelopen discussie snel een einde.
Penny Lane blijft Penny Lane. In my ears and in my eyes.

Lees ook:

Nergens is het verlangen naar het kampioenschap zo groot als in Liverpool

Door het nieuwe coronavirus is voltooiing van de Premier League plotseling onzeker geworden, maar één ding lijkt vast te staan: op enig moment zal Liverpool FC tot kampioen van Engeland worden gekroond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden