Spanning

Peking is boos op Londen na het intrekken van de uitzendvergunning van een Chinese tv-zender

'Hoe Xi Jinping geluk nastreeft voor het volk.' Een programma op de Chinese Engelstalige nieuwszender CGTN. Volgens de Britse toezichthouder wordt de zender redactioneel aangestuurd door de Chinese communistische partij. Beeld Getty Images
'Hoe Xi Jinping geluk nastreeft voor het volk.' Een programma op de Chinese Engelstalige nieuwszender CGTN. Volgens de Britse toezichthouder wordt de zender redactioneel aangestuurd door de Chinese communistische partij.Beeld Getty Images

China heeft kwaad gereageerd op het Britse besluit om een Chinees staatstelevisiestation uit de lucht te halen in het Verenigd Koninkrijk. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken verwijt de Britse autoriteiten dat ze nieuwszender CGTN om politieke redenen aanpakken. Peking spreekt van ‘politieke manipulatie’.

De Britse mediatoezichthouder Ofcom trok de vergunning van het Engelstalige station deze week in. Dit betekent dat Britse tv-aanbieders CGTN niet meer in hun pakket mogen hebben. Ofcom constateerde dat de zender redactioneel wordt aangestuurd door de Chinese Communistische Partij en dat is niet toegestaan. CGTN mag nog wel verslaggevers in het land hebben en de zender blijft in het Verenigd Koninkrijk ook gewoon te volgen op internet.

Het besluit van Ofcom viel slecht in Peking. “China roept het Verenigd Koninkrijk op de politieke manipulatie onmiddellijk te staken en fouten recht te zetten”, reageerde een woordvoerder van het ministerie. Die waarschuwde ook dat China “zich het recht voorbehoudt om noodzakelijke tegenmaatregelen te nemen”.

Chinese spionnen uitgezet

De stap vergroot de spanning tussen China en het Verenigd Koninkrijk, die toch al behoorlijk was opgelopen. Donderdag onthulde dagblad The Telegraph op gezag van een anonieme hoge regeringsbron dat Londen het afgelopen jaar drie Chinese journalisten heeft uitgezet die in werkelijkheid spionnen waren van de Chinese inlichtingendienst MSS. De spionnen zouden drie verschillende Chinese media als dekmantel hebben gebruikt. Of televisiezender CGTN daar ook onder viel, vermeldde de krant niet.

Londen en Peking liggen ook in de clinch over andere kwesties, zoals de groeiende Chinese onderdrukking in Hongkong en het besluit om het Chinese telecombedrijf Huawei te weren uit het Britse 5G-netwerk. China klaagde donderdag dat de Britse omroep BBC zich schuldig maakt aan het verspreiden van ‘nepnieuws’ over de coronapandemie.

Lees ook:

China legt zich niet neer bij Britse uitnodiging aan inwoners Hongkong

Een uittocht van Hongkongers naar Groot-Brittannië kan ieder moment beginnen. Als China er geen stokje voor steekt.

Oxford beschermt kritische studenten tegen Chinese veiligheidswet

Studenten in Oxford kunnen hun scripties en andere werkstukken over China voortaan anoniem inleveren. Ook worden sommige groepscolleges aan de prestigieuze Britse universiteit vervangen door een-op-eengesprekken. Dit alles om te voorkomen dat kritiek op het beleid in China studenten in de problemen brengt.

De regering-Johnson draait: Huawei mag Brits 5G-netwerk toch niet aanleggen

De Britse regering heeft alsnog besloten om het Chinese Huawei te weren bij de aanleg van het 5G-netwerk. Aan die beslissing ging flink wat gedraai vooraf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden