Zuid-SoedanBezoek Paus

Paus Franciscus smeekt leiders Zuid-Soedan om eind aan geweld. ‘Laat kinderen opgroeien met speelgoed, niet met wapens’

De paus de de president van Zuid-Soedan, Salva Kiir, vrijdagmiddag.  Beeld ANP / EPA
De paus de de president van Zuid-Soedan, Salva Kiir, vrijdagmiddag.Beeld ANP / EPA

Paus Franciscus heeft de leiders van Zuid-Soedan opgeroepen een eind te maken aan het bloedvergieten in het door geweld verscheurde land.

Redactie Trouw

Vrijdag kwam Franciscus aan in de hoofdstad Juba, na een vierdaags bezoek aan de Democratische Republiek Congo. Zuid-Soedan wordt geplaagd door interne strijd, armoede, natuurrampen en een gebrek aan infrastructuur. Volgens de paus is dit het moment voor een nieuwe start om tot vrede te komen.

De reis van Franciscus staat in het teken van een ‘pelgrimstocht voor vrede’, een boodschap die hij ook verkondigde in Congo, waar hij onder andere sprak met slachtoffers van het aanhoudende geweld in het oosten van dat land.

In Zuid-Soedan vielen donderdag nog bijna dertig doden bij gevechten tussen veeboeren en een militie in het midden van het land. De paus smeekt de leiders, ‘met heel mijn hart’, om het geweld te stoppen en niet meer met de vinger naar anderen te wijzen als schuldige. "Toekomstige generaties zullen jullie namen vereren of uitwissen, op basis van wat jullie nu doen.”

Hij verwees in zijn toespraak ook naar corruptie in het land en vindt dat de inkomsten uit bijvoorbeeld olie eerlijker verdeeld moeten worden. Ook heeft hij kritiek op de vele wapens die Zuid-Soedan in worden gebracht. "Dit land heeft veel nodig, maar toch zeker geen instrumenten van de dood. De kinderen hebben het recht om op te groeien met schriftjes en speelgoed in hun handen, niet met wapens en gereedschap.”

De aankomst van de paus op het vliegveld van Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan.  Beeld AP
De aankomst van de paus op het vliegveld van Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan.Beeld AP

De paus wordt vergezeld door de anglicaanse aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, en de protestantse kerkleider Iain Greenshields van de Church of Scotland. Ze zullen met leiders spreken en zaterdag met mensen die door het geweld ontheemd zijn. Zondag draagt de paus een mis op in Juba voor hij terug naar Rome vliegt.
De drie voormannen zijn van christelijke kerken die wortel hebben geschoten in Zuid-Soedan, dat te boek staat als een overwegend christelijk land. Er wonen in het uitgestrekte land, de jongste natie ter wereld, 11,5 miljoen mensen. De onafhankelijkheid waar het land in 2011 voor koos was mede een gevolg van onvrede in het zuiden over het toenmalige Soedan dat werd gedomineerd door het islamitische noorden.

Lees ook:

Zuid-Soedan ziet paus als laatste redmiddel voor vrede

De inwoners van Zuid-Soedan kijken uit naar het bezoek van paus Franciscus later deze week. Misschien kan hij voor vrede zorgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden