Misbruikschandalen

Paus Franciscus reageert op toedekken misbruik in Polen. ‘Je moet dingen in hun tijd plaatsen’

Paus Franciscus. Beeld AP
Paus Franciscus.Beeld AP

Paus Franciscus reageert in gesprek met een Argentijnse krant op de onthullingen door Trouw-journalist Ekke Overbeek en anderen over het toedekken van misbruikzaken door paus Johannes Paulus II in de jaren zestig en zeventig in Polen.

Jurriaan van Eerten

“Je moet de dingen in hun tijd plaatsen. In die periode werd alles nog in de doofpot gestopt.” Zo antwoordt paus Franciscus wanneer hij door de Argentijnse krant La Nación wordt gevraagd naar de recente onthullingen over het toedekken van misbruikzaken in Polen. “De oplossing was om de priester over te plaatsen, of toch op zijn minst degraderen, maar altijd zonder schandaal.”

La Nación stelde de vraag naar aanleiding van het boek Maxima Culpa van Trouw-journalist Ekke Overbeek en een documentaire die afgelopen week in Polen verschenen en tot veel ophef leidden. Deze tonen aan dat de in Polen zeer geliefde Johannes Paulus II bekend was met misbruikgevallen in de kerk, toen hij zelf nog kardinaal was in Krakau in de jaren zestig en zeventig. Hij plaatste betrokken priesters over naar andere functies, waar ze soms opnieuw slachtoffers maakten.

De Poolse katholieke kerk reageert fel op de onthullingen. Volgens de aartsbisschop van Krakau, Marek Jedraszewski, zijn deze vergelijkbaar met de aanslag op het leven van Johannes Paulus die in 1981 werd gepleegd. Des te opmerkelijker is het dat paus Franciscus nu juist op de aantijgingen reageert zonder deze te ontkennen. Franciscus geeft aan dat hij niet volledig inhoudelijk bekend is met de zaak, maar erkent dat misbruik in de doofpot stoppen gebruikelijk was.

‘De koe wordt bij de horens gevat’

“Vandaag de dag gebeurt dat (misbruik stilhouden, red.) helaas ook nog steeds binnen families. Wanneer het de oom is, de grootvader, de buurman, dan zijn het serieuze problemen binnen de familie”, stelt Franciscus. Maar, zo zegt de paus in hetzelfde gesprek, de katholieke kerk heeft wat hem betreft haar les geleerd. Sinds de misbruikschandalen in Boston, die in 2002 openbaar werden, heeft de kerk volgens de paus een nieuwe houding aangenomen bij misbruikgevallen. “De koe wordt bij de horens gevat.”

De paus gaat in het interview niet in op de vraag van de journalist of Johannes Paulus II te snel heilig verklaard zou zijn, nu alsnog naar buiten komt dat hij schuldig is geweest aan het afdekken van misbruikzaken.

Lees ook: Kritisch boek van Trouw-correspondent over paus Johannes Paulus II wekt de woede van de Poolse premier

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft de aanval geopend op journalisten die aantonen dat paus Johannes Paulus II misbruikende priesters de hand boven het hoofd hield.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden