Rwanda

Paul Rusesabagina (67), de held uit de film ‘Hotel Rwanda’, is veroordeeld voor terrorisme

 Paul Rusesabagina wordt in de boeien geslagen bij een eerdere rechtszitting in Kigali vorig jaar.  Beeld AFP
Paul Rusesabagina wordt in de boeien geslagen bij een eerdere rechtszitting in Kigali vorig jaar.Beeld AFP

Schuldig aan terrorisme, dat oordeel hoorde Paul Rusesabagina (67) maandag in de Rwandese hoofdstad Kigali. De man die centraal staat in de speelfilm Hotel Rwanda kreeg 25 jaar gevangenisstraf opgelegd door de rechter. De aanklager had levenslang geëist.

Hutu Rusesabagina leidde in de hoofdstad een exclusief hotel, Mille Collines, eigendom van de Belgische vliegtuigmaatschappij Sabena, toen in 1994 de genocide in Rwanda plaatsvond. In circa honderd dagen vermoordden de Hutu’s 800.000 mensen, voornamelijk Tutsi’s.

De hotelmanager redde 1268 mensen door ze op te nemen in het hotelcomplex en zich met hand en tand te verzetten tegen hun uitlevering aan politie en leger. Als hij zijn Tutsi-gasten niet uitleverde, moest hij ze zelf doodschieten, vonden de machthebbers. Hij wist het allemaal te voorkomen. In 1996 verliet Rusesabagina zijn geboorteland en werd Belg.

Kritiek op de president

Op zijn heldhaftige optreden is de beroemde speelfilm uit 2005 gebaseerd. De film bezorgde hem grote roem. Zijn Hollywoodstatus gebruikte hij om het Tutsi-regime, dat na de massamoord aan de macht kwam in Rwanda, fel te bekritiseren, en dan vooral president Paul Kagame.

Het autocratische regime nam hem dat niet in dank af. In België was hij niet meer veilig, waarop Rusesabagina zich in Texas vestigde. Hij sloot zich aan bij de oppositie in Rwanda en steunde in zijn uitlatingen de gewapende tak, het National Liberation Front.

Dat is hem opgebroken. In 2020 werd hij ontvoerd in Dubai en belandde in de cel in Kigali. Ineens was de held volgens Rwanda een terrorist. Rusesabagina heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn en geen eerlijke proces te hebben gehad.

Lees ook:

De held uit ‘Hotel Rwanda’ staat nu terecht voor terrorisme

Hij wilde geen held genoemd worden. Wat hij deed, behoort een fatsoenlijk mens te doen.Zo zag Paul Rusesabagina het in 1994, toen in Rwanda bijna een miljoen mensen werden afgeslacht. De grootste bevolkingsgroep de Hutu’s rekende af met de Tutsi’s, die de machtige en rijke klasse vormden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden