Rusland

Partij van Poetin na eerste resultaten aan kop bij verkiezingen

Stemmen tellen. Beeld EPA
Stemmen tellen.Beeld EPA

Verenigd Rusland (VR), de partij van president Poetin, gaat volgens de eerste resultaten aan kop bij de Russische parlementsverkiezingen. Met een derde van de stemmen geteld, komt de pro-Kremlinpartij uit op circa 45 procent van de stemmen.

VR is mede opgericht door de Russische president Vladimir Poetin. De verwachting was al dat de grootste partij van Rusland opnieuw de meeste stemmen zou krijgen, mede doordat Poetin in de aanloop naar de verkiezingen alles op alles heeft gezet om de oppositie te hinderen.

Onafhankelijke waarnemers van Golos, een organisatie voor de rechten van kiezers, publiceerden zaterdag een rapport waarin zij spraken van duizenden onregelmatigheden verspreid over het land. Zo brachten mensen meer dan één keer een stem uit. Ook de Centrale Verkiezingscommissie van Rusland zei honderden klachten over misstanden te hebben ontvangen. Volgens de commissie was er echter geen sprake van serieuze misstanden die de uitslag van de verkiezingen kunnen beïnvloeden.

Bij de vorige verkiezingen in 2016 kreeg de partij 54 procent van de stemmen. De pro-Kremlinpartij verloor de afgelopen tijd aan populariteit, onder meer door de verslechterde leefomstandigheden van veel Russen.

De Communistische Partij, de op een na grootste partij in de Doema (het Russische parlement), kan met een derde van de stembiljetten geteld rekenen op zo’n 22 procent van de stemmen. Daarmee is de partij, die wordt gesteund door de belangrijke oppositieleider Alexej Navalni, opnieuw de tweede partij van Rusland.

Ongeveer 100 miljoen Russen konden sinds vrijdag naar de stembus om een nieuw lagerhuis, met 450 leden, te kiezen. Daarnaast werden regionale en lokale besturen gekozen. De laatste stemlokalen werden zondagavond rond 20.00 uur (Nederlandse tijd) gesloten. Zondag aan het begin van de avond lag het opkomstpercentage rond de 45 procent.

Centrale Verkiezingscommissie Rusland meldt zeker 750 klachten

De Centrale Verkiezingscommissie van Rusland heeft de afgelopen drie dagen zeker 750 klachten ontvangen over mogelijke misstanden bij de parlementsverkiezingen in het land. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken zondagavond, volgens het Russische persbureau Interfax.

De Centrale Verkiezingscommissie had het zaterdag nog over 137 klachten. Daarnaast maakte de commissie toen melding van buitenlandse inmenging. Uit welk land of welke landen de aanvallen zouden komen, werd niet gezegd.

Volgens het Russische ministerie zijn er geen serieuze misstanden die de uitslag van de verkiezingen kunnen beïnvloeden. Onafhankelijke waarnemers van Golos, een organisatie voor de rechten van kiezers, publiceerden zaterdag echter een rapport waarin het sprak van duizenden ‘onregelmatigheden’ verspreid over het land. Mensen brachten bijvoorbeeld meer dan één keer een stem uit. Veel van deze onregelmatigheden werden vastgelegd op foto’s of videobeelden.

Lees ook:

Geruchten over fraude bij verkiezingen in Rusland. ‘Vettig en smerig’

Op vrijdag, de eerste dag van de parlementsverkiezingen in Rusland, hebben onafhankelijke waarnemers rond de 2000 onregelmatigheden geconstateerd. Zo zouden mensen meer dan één keer een stem hebben uitgebracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden