Brexit

Parlementariërs vragen een spoeddebat aan in het Britse Lagerhuis

Voorzitter John Bercow van het Lagerhuis buigt zich later vandaag over de aanvraag. Beeld AFP

Britse parlementariërs hebben een spoeddebat aangevraagd bij het Lagerhuis. Dat wordt gezien als een stap richting een stemming over een voorstel dat zou kunnen leiden tot nieuw uitstel van de brexit.

"Als het debat vandaag plaatsvindt, mag het zolang duren als de voorzitter aangeeft of tot 22.00 uur (lokale tijd)", staat in het schriftelijke verzoek. Voorzitter John Bercow van het Lagerhuis moet de aanvraag nog wel goedkeuren. Hij buigt zich daar later vandaag over, zegt het Lagerhuis in een tweet.

De parlementariërs die het spoeddebat aanvragen, willen dat uiteindelijk wordt gestemd over een voorstel dat moet voorkomen dat hun land op 31 oktober zonder deal de EU verlaat. Ze willen laten vastleggen dat premier Boris Johnson om uitstel van de brexit moet vragen als hij niet tijdig een brexitdeal rondkrijgt.

De regering heeft echter vergaande controle over de parlementaire agenda. Daardoor kan de oppositie het voorstel niet direct indienen. De parlementariërs halen daarom een politieke truc uit. Ze proberen via het spoeddebat de controle te krijgen over de agenda zodat ze over hun eigen plan kunnen stemmen.

‘Britse verkiezing voor EU-top in oktober’

Premier Boris Johnson zou eventuele vervroegde verkiezingen willen houden voor een EU-top op 17 oktober. “We hebben duidelijk gemaakt dat de verkiezing plaats moet vinden voor de Europese Raad”, zei een woordvoerder van de Britse minister-president.

Bronnen rond de regering hebben gezegd dat zal worden aangestuurd op nieuwe verkiezingen als Johnson deze week een nederlaag lijdt in het Lagerhuis. Daar willen parlementariërs tegen de zin van de premier een voorstel indienen dat een brexit zonder deal op 31 oktober moet voorkomen.

De premier heeft gezegd dat hij de brexit niet meer wil uitstellen. Hij kan echter niet zomaar vervroegde verkiezingen uitschrijven. Daar moet twee derde van de parlementariërs mee instemmen en zoveel steun heeft hij niet. Dat betekent dat de steun van de oppositie nodig is en die wantrouwt Johnson.

Critici vrezen onder meer dat Johnson eerst 14 oktober aan zal wijzen als verkiezingsdatum, om die vervolgens eigenhandig te veranderen als het parlement groen licht heeft gegeven. Hij zou dan kunnen besluiten om de stembusgang pas na de brexit te laten plaatsvinden.

De woordvoerder van de premier verwijst die theorie naar het rijk der fabelen. Hij noemde het “simpelweg onjuist” en “niet mogelijk” dat de verkiezingsdag nog verplaatst kan worden.

Lees ook:

Hoe de EU een ramp voor de Britten en zichzelf kan voorkomen: twee visies

Alle ogen zijn vandaag gericht op het Britse Lagerhuis, voor een ongetwijfeld stormachtige brexit-sessie. Brussel kijkt machteloos toe: wat valt er nog te redden voor de EU? 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden