Verdwenen miljarden

Parlementaire commissie boekhoudfraude verhoort Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt vrijdag verhoord door een parlementaire commissie die een grootscheeps financieel schandaal onderzoekt. Beeld via REUTERS
De Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt vrijdag verhoord door een parlementaire commissie die een grootscheeps financieel schandaal onderzoekt.Beeld via REUTERS

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt vrijdag verhoord door de parlementaire commissie die in Duitsland onderzoek doet naar het schandaal rond het failliete fintechbedrijf Wirecard. Doel is om uit te vinden wat de Duitse regering wist en wanneer.

Redactie Trouw

Wirecard werd gezien als een Duits succesverhaal en de regering promootte het bedrijf ook actief tijdens handelsreizen naar het buitenland. Nadat er al enkele jaren berichten waren over financiële malversaties bij het bedrijf, gaf Wirecard vorig jaar juni toe dat er enkele miljarden euro’s misten en waarschijnlijk nooit hadden bestaan. Drie dagen later was het financiële concern failliet.

Hoewel er al eerder aanwijzingen waren dat er zaken niet klopten bij Wirecard, reageerden zowel accountants als toezichthouders niet of nauwelijks. Sinds het faillissement is duidelijk geworden dat in regeringskringen ook al veel eerder kennis was van de problemen binnen het bedrijf. Uit het parlementaire onderzoek dat nu gaande is, is gebleken dat er contacten waren tussen Wirecard, voormalige medewerkers van de Duitse inlichtingendiensten en de hoogste regeringskringen, onder wie bondskanselier Merkel.

Bondskanselier Merkel: ik wist niet eerder van fraude Wirecard

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt niets te weten van de fraude. Zelf had ze Wirecard eerder nog gepromoot op een reis naar China. Maar daar zou niks achter gezocht moeten worden, benadrukte ze vrijdag voor een parlementaire commissie. Volgens Merkel is het normaal dat de Duitse overheid op buitenlandse reizen opkomt voor de belangen van Duitse bedrijven.

Minister van Financiën wimpelt verantwoordelijkheid af

Minister van Financiën Olaf Scholz moest zich donderdag al verantwoorden. Hij wees alle verantwoordelijkheid voor de ineenstorting van Wirecard. Scholz liet voor de parlementaire commissie weten dat de verantwoordelijkheid voor de fraude volledig bij het bedrijf en de accountants ligt.

“Deze fraude is elf jaar lang niet ontdekt omdat de accountants die de financiële situatie moesten beoordelen de boeken telkens goedkeurden”, stelde Scholz. Dat leverde hem kritiek op van de parlementariërs in de commissie die meenden dat Scholz de politieke verantwoordelijkheid draagt. De Duitse financiële toezichthouder Bafin valt onder zijn ministerie en die verzuimde ook actie te ondernemen hoewel er aanwijzingen waren voor misstanden. Het schandaal rond Wirecard kostte het hoofd van BaFin wel zijn baan. Die waakhond zal ook worden gereorganiseerd onder een nieuwe topman.

De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz kort voor zijn verhoor door de commissie. Beeld EPA
De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz kort voor zijn verhoor door de commissie.Beeld EPA

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden