Verkiezingen Israël

Parlement Israël begint zitting over regering zonder Netanyahu

Een Israëlische demonstrant veegt een traan af van een poster waarop premier Benjamin Netanyahu is afgebeeld.  Beeld AFP
Een Israëlische demonstrant veegt een traan af van een poster waarop premier Benjamin Netanyahu is afgebeeld.Beeld AFP

Het Israëlische parlement is zondag aan een zitting begonnen die moet leiden tot een regeringscoalitie zonder de Likud-partij van premier Netanyahu. Op het einde van het debat, dat naar verwachting uren gaat duren, volgt een vertrouwensstemming over de nieuwe regering zonder Netanyahu. Krijgt de nieuwe coalitie het vertrouwen, dan betekent dat na twaalf jaar het einde van het premierschap van de rechtse politicus.

De nieuwe coalitie bestaat uit acht partijen en beschikt in het parlement over de kleinst mogelijke meerderheid, met 61 van de 120 zetels. Netanyahu en zijn medestanders hebben nog geprobeerd het monsterverbond te ondermijnen door rechtse parlementariërs aan te sporen hun steun in te trekken.

Corruptie

De partijen uit het blok worden vooral verenigd door hun wens om de voor corruptie vervolgde Netanyahu te zien vertrekken. Er doen rechtse, linkse en centrumpartijen mee. Ook een partij die opkomt voor Arabische Israëli’s heeft getekend voor de coalitie.

Als het parlement akkoord gaat, mag de rechtse nationalist Naftali Bennett het land twee jaar leiden. Daarna zal zijn coalitiepartner Yair Lapid, centrumpoliticus en voormalig tv-presentator, aantreden als minister-president.

Lees ook:

Zijn dit de laatste uren van Netanyahu als premier?

Het Israëlische parlement stemt zondag over een nieuwe regering. Het lijkt er steeds meer op dat de laatste uren van Netanyahu’s premierschap zijn aangebroken.

Hoe ik mijn blinde liefde voor Israël kwijtraakte

Maurits de Bruijn kende Israël uit de verhalen van de Bijbel en die van zijn Joodse moeder. Het leidde tot verliefdheid op het land, maar vervolgens ook tot wroeging.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden