Frankrijk

Parijs zet meer dan 10.000 politiemensen in bij stakingen

Demonstratie dinsdag in Marseille tegen de hervorming van de pensioenen, georganiseerd door de CGT-vakbond.
 Beeld AFP
Demonstratie dinsdag in Marseille tegen de hervorming van de pensioenen, georganiseerd door de CGT-vakbond.Beeld AFP

In heel Frankrijk wordt donderdag gestaakt tegen de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar.

ANP

Er worden meer dan 10.000 politiemensen ingezet bij de stakingen donderdag in Frankrijk tegen de voorgenomen hervormingen van het pensioenstelsel, zo meldde de Franse minister van binnenlandse zaken, Gérald Darmanin. Ruim een derde van de agenten doet dienst in de hoofdstad Parijs.

Vakbonden hebben opgeroepen het werk neer te leggen uit protest tegen plannen van de regering om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen van 62 naar 64 jaar. Het minimum aantal jaren dat iemand gewerkt moet hebben om aanspraak te maken op het pensioen van de overheid wordt volgens de plannen geleidelijk verhoogd.

De bonden willen overal in het land demonstreren. Een grote meerderheid van de Fransen is volgens opiniepeilingen tegen de hervormingen. Volgens de regering van president Emmanuel Macron en premier Élisabeth Borne zijn de veranderingen noodzakelijk om het pensioenstelsel betaalbaar te houden als gevolg van het stijgend aantal gepensioneerden, die bovendien vaak ouder worden dan voorheen.

Het OV dreigt stil te komen liggen

Een vakbond in de onderwijssector schat dat zeven op de tien onderwijzers gaan staken. Lokaal en regionaal openbaar vervoer dreigt stil te komen liggen. De internationale hogesnelheidstreinen Eurostar en Thalys zouden geen last hebben van de vakbondsacties, maar andere internationale treinverbindingen zoals de Lyria naar Zwitserland wel. Volgens de Franse spoorwegen rijdt naar verwachting donderdag een derde van de binnenlandse hogesnelheidstreinen TGV en 10 procent van de lokale en regionale treinen. Het vliegverkeer zou alleen door stakingen op de luchthaven Orly ten zuiden van Parijs worden getroffen.

Franse regeringen worstelen al decennia met de pensioenhervorming en de massale protesten tegen hun plannen om het dure en ingewikkelde, per beroepsgroep opgebouwde stelsel te veranderen en te stroomlijnen. Een aantal voorstellen heeft het in de loop der jaren gehaald, maar over het algemeen is het niet ingrijpend gewijzigd.

Het is ook niet de eerste keer dat Macron dit probeert. In 2020 mislukte zijn grote hervorming na massale protesten. Hij legde de plannen toen in een la omdat het er volgens hem tijdens de coronapandemie niet de tijd voor was. Bijkomend probleem is nu dat Macron geen meerderheid meer in de Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering, heeft en bij andere partijen moet aankloppen.

Minister van financiën Bruno Le Maire wil dat de pensioenpot in 2030 geen tekorten meer vertoont en dat de pensioenvoorziening zo voor de toekomst bewaard blijft.

Lees ook:

Later pensioen blijft taboe in Frankrijk.

Ze hebben er nog steeds geen zin in, de Fransen. Volgens opiniepeiler Ifop steunt maar 21 procent van de bevolking het plan van de regering om langer door te werken. 73 procent van de ondervraagden meent dat de huidige wettelijke pensioenleeftijd van 62 jaar ideaal is of dat deze nog wel naar beneden kan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden