Parijs

Parijs stelt te veel vrouwen aan en krijgt boete

De stad Parijs moet een boete van 90.000 euro aan de staat Frankrijk betalen, omdat de stad te veel vrouwen in topfuncties heeft aangenomen. De reden van de boete is een wet uit 2013, die juist bedoeld was om het aantal vrouwen in topfuncties te verhogen.

De wet stipuleert, dat maximaal 60 procent van de topfuncties bij overheidsinstellingen naar de leden van één geslacht mogen gaan, vanuit de gedachte dat het meestal mannen zijn die oververtegenwoordigd zijn. Parijs had in 2018 zestien topfuncties te vergeven. Elf daarvan, oftewel 69 procent, gingen naar vrouwen.

En tja, regels zijn regels, dus moet Parijs nu betalen. “Dat is het mooie van de bureaucratie”, aldus een cynische burgemeester Anne Hidalgo, “ze kent absoluut geen onderscheidingsvermogen, en durft dus alles”. Want ondanks alle ingehuurde vrouwen is de balans tussen de seksen nog niet helemaal gelijk in Parijs: 53 procent van de topambtenaren is er nog altijd man. “Om ooit gelijkheid te bereiken, moeten we het tempo verhogen en zorgen dat er meer vrouwen dan mannen benoemd worden”, aldus de socialistische burgemeester.

‘Een eer dat Parijs de boete heeft gekregen’

Hidalgo noemde de boete ‘absurd, oneerlijk, onverantwoordelijk en gevaarlijk’, maar vond het ergens toch ook een eer dat Parijs hem gekregen had. Ze kondigde aan dat ze de boete hoogstpersoonlijk zou voldoen, met zowel haar vrouwelijke en mannelijke topambtenaren.

De minister van publieke diensten, Amélie de Montchalin, die verantwoordelijk is voor het uitschrijven de boete, erkende dat die een beetje absurd is, en liet weten dat de wet inmiddels is aangepast. Maar dat kan niet meer met terugwerkende kracht. Ze beloofde het boetegeld te zullen besteden aan maatregelen om de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt te versterken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden