Internationale relaties

Paraguay wordt verscheurd tussen loyaliteit aan Taiwan en vaccins uit China

Een vrijwel lege straat in de Paraguayaanse hoofdstad Asunción, waar een strenge lockdown van kracht is. Beeld EPA
Een vrijwel lege straat in de Paraguayaanse hoofdstad Asunción, waar een strenge lockdown van kracht is.Beeld EPA

Paraguay is een van de laatste bondgenoten van Taiwan. Maar de lokroep van Chinese vaccins stelt die vriendschap op de proef.

Alsof je verloofd bent met iemand die inmiddels aan lager wal is geraakt, de glans van de eerste verliefdheid is er toch al een beetje af, en ineens krijg je een huwelijksaanzoek van een miljonair. Zo voelen sommige politici in Paraguay zich dezer dagen.

Want in de hoofdstad Asunción meldden zich de afgelopen maand tussenpersonen die zeggen met China te kunnen bemiddelen over de levering van coronavaccins uit dat land. Daar zou dan wel iets tegenover moeten staan. Paraguay is nu nog een van de laatste vijftien landen die Taiwan, de aloude rivaal van China, officieel erkent.

Dat bondgenootschap stamt uit de jaren vijftig, toen in beide landen rechtse dictators aan de macht waren. Maar in Paraguay gaan al langer stemmen op om pragmatisch te zijn, en diplomatieke betrekkingen aan te knopen met China in plaats van Taiwan.

Krakende gezondheidszorg

Daar komt nu de lokroep van de vaccins bij. Het aantal besmettingen in Paraguay brak de laatste tijd records, de gezondheidszorg kraakt. In maart gingen burgers de straat op tegen het tekortschietende coronabeleid van de regering.

Die regering had eigenlijk gehoopt op vaccins van Covax, het wereldwijde gezamenlijke inkoopmechanisme. Maar doordat rijke landen alle beschikbare vaccins opkochten, wacht Paraguay nog altijd op de eerste levering. En dus probeert het land nu overal ter wereld wat voorraadjes bij elkaar te scharrelen. Dat schiet nog niet echt op, ondanks een kleine levering uit Rusland, en donaties van Chili en Qatar.

China ontkent officieel dat het vaccins aanbiedt in ruil voor het intrekken van de erkenning van Taiwan. Maar het aanbod zou wel precies passen in het beleid dat het land de afgelopen jaren in Latijns-Amerika heeft gevoerd. Drie landen in de regio trokken de afgelopen jaren hun erkenning van Taiwan in, en werden daarvoor vaak stevig beloond. Zo betaalde China een aantal infrastructurele projecten in El Salvador nadat dat land ondergelopen was.

Handelspartner

Los van zulke directe voor-wat-hoort-wat deals, breidt China zijn invloed in Latijns-Amerika ook uit via allerlei investeringen in infrastructuur, en via een toenemend handelsvolume. Zelfs voor Paraguay, dat geen formele betrekkingen onderhoudt, is China al een belangrijkere handelspartner dan de Verenigde Staten.

In Washington en Taipei bezien ze dat allemaal met argusogen. Taiwan probeerde Paraguay de afgelopen weken te paaien door hulp te beloven bij het bestrijden van de pandemie. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Blinken belde onlangs met president Benítez van Paraguay om hem op het hart te drukken niet voor Chinese verleidingen te bezwijken.

Maar de Paraguayaanse minister van buitenlandse zaken, Euclides Acevedo, klaagt dat zijn schreeuw om vaccins niet wordt gehoord. “Ik wil onze bondgenoten vertellen dat ze ons moeten antwoorden”, zei hij deze week op televisie. “Wat is de zin van broederschap als de Verenigde Staten en Taiwan ons geen antwoord geven?”

In Paraguay weten ze dat niet alleen de Chinese maar ook de Amerikaanse vaccindiplomatie op gang begint te komen. Onlangs kreeg Mexico een paar miljoen vaccins uit Washington, in ruil voor hulp bij het tegenhouden van asielzoekers vanuit dat land. Naar zoiets hengelde Azevedo ook. “Als je onze hand vast wil houden, moet je ons ten minste meenemen naar de bioscoop.”

Lees ook:

Het Chinese leger dreigt met een invasie van Taiwan, maar dat zal niet makkelijk gaan

De spanningen tussen China en Taiwan lopen de laatste tijd wel erg hoog op. Zelfs zo hoog dat sommigen waarschuwen voor een invasie. Mocht het tot een confrontatie komen: heeft het Chinese leger dan voldoende slagkracht?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden