De Palestijnse premier Mohammed Shtayyeh ontving in juni EU-Commissievoorzitter Von der Leyen op de Westelijke Jordaanoever.

Palestina

Palestijnse ngo’s krijgen weer Europese donaties

De Palestijnse premier Mohammed Shtayyeh ontving in juni EU-Commissievoorzitter Von der Leyen op de Westelijke Jordaanoever.Beeld AFP

De Palestijnse ngo’s Al-Haq als het PCHR krijgen weer geld van de EU, nadat er geen onregelmatigheden binnen de organisaties zijn vastgesteld.

Isabel Bolle

De Europese Commissie gaat de financiering van twee Palestijnse ngo’s herstellen, nadat die vorig jaar was stopgezet na beschuldigingen van Israël dat de donaties terroristische groeperingen zouden financieren. Het gaat om de hulporganisatie al-Haq en het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten (PCHR).

De Europese Commissie besloot in mei vorig jaar alle donaties aan de twee ngo’s op te schorten nadat het een vertrouwelijk rapport van de Israëlische geheime dienst ontving waarin stond dat donatiegeld aan zes Palestijnse ngo’s – waaronder Al-Haq – terecht zou komen bij het marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een militante organisatie die in de jaren zestig en zeventig in het nieuws kwam door het kapen van vliegtuigen en in Israël meerdere zelfmoordaanslagen heeft gepleegd. Het PCHR kwam niet voor in het rapport, maar de Europese Commissie besloot ook donaties naar deze organisatie stop te zetten.

Enkele maanden nadat de Europese Commissie het rapport over de zes ngo’s ontving, bestempelde het Israëlische ministerie van defensie de ngo’s als ‘terroristische organisaties’, wat het stevige kritiek van onder andere Human Rights Watch en Amnesty International opleverde. Volgens de mensenrechtenorganisaties was deze stap een “alarmerende escalatie dat het werk van Palestina’s meest prominente maatschappelijke organisaties dreigt stil te leggen”, zo stelden ze destijds in een gezamenlijke verklaring.

Reputatieschade

Deze week stelde de Europese Commissie vast dat er geen reden is om de donaties nog langer op te schorten. Zowel Al-Haq als het PCHR kreeg deze week een brief van de Europese Commissie waarin staat dat het Europese anti-fraudebureau Olaf, dat de afgelopen tijd onderzoek deed naar de Israëlische beschuldigingen, “geen vermoedens van onregelmatigheden en/of fraude” heeft gevonden.

De brief komt enkele weken nadat Al-Haq een rechtszaak had ingediend tegen de Europese Commissie in een Brusselse rechtbank. De organisatie stelt dat de Europese Commissie contractbreuk heeft gepleegd en vragen over de opgeschorte donaties negeerde.

Hoewel de donaties nu weer ingesteld worden laat Al-Haq weten dat het de rechtszaak niet zal intrekken. Het tijdelijk opschorten van de donaties wegens vermeende banden met terroristische organisaties heeft volgens de ngo voor reputatieschade gezorgd. Ook hebben projecten die door de EU werden gefinancierd door de donatiestop schade geleden.

Nederlandse donaties

Een van de andere zes ngo’s die door Israël beschuldigd werd van banden met terroristische organisaties, de landbouworganisatie UAWC, verloor eerder dit jaar de financiering die het van de Nederlandse overheid kreeg.

Volgens een consultancybureau dat was ingehuurd door het ministerie van buitenlandse zaken was er geen bewijs dat donatiegeld bij het PFLP terecht kwam, maar bestonden er banden tussen individuele (oud)-medewerkers van de organisatie en de beweging.

Het UAWC protesteerde tegen het besluit, en stelde dat het niet kon controleren op persoonlijke politieke overtuiging, omdat dat discriminatie zou zijn.

Lees ook:

Nederland stopt na onderzoek definitief met financieren van Palestijnse ngo

Nederland gaat geen geld meer verlenen aan de Palestijnse ngo UAWC. Volgens een extern onderzoek zouden sommige (oud)medewerkers banden hebben met het extreemlinkse PFLP.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden