Dodelijke inval

Palestijnen verbreken banden met Israëlische veiligheidsdiensten

Een gemaskeerde Palestijnse demonstrant tijdens een protest na de dodelijke Israëlische inval. Beeld AP
Een gemaskeerde Palestijnse demonstrant tijdens een protest na de dodelijke Israëlische inval.Beeld AP

De Palestijnen hebben de samenwerking met Israël op het gebied van veiligheid beëindigd na een dodelijke Israëlische inval van een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever. In Jenin kwamen donderdag zeker negen mensen om het leven en raakten zestien mensen gewond.

ANP

“Gezien de herhaaldelijke agressie tegen onze mensen en het ondermijnen van de getekende overeenkomsten, inclusief die over veiligheid, zijn wij van mening dat de veiligheidssamenwerking met de Israëlische bezetters niet meer mogelijk is”, aldus een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Volgens de Palestijnse autoriteiten gebruikte het leger donderdag opzettelijk traangas bij een kinderafdeling van een ziekenhuis in Jenin en kwam ook een oudere vrouw om. Israël ontkent dat daar bewust met traangas is geschoten, maar erkent dat de operatie dicht bij een ziekenhuis was en dat er per ongeluk traangas door een raam naar binnen kan zijn gekomen.

Het Israëlische leger bevestigt ook dat er doden zijn gevallen bij de “antiterreuroperatie” in Jenin, dat geldt als een bolwerk van militante Palestijnen. Israël heeft het aantal invallen daar opgevoerd na een reeks aanslagen vorig jaar. Dit jaar zijn tot nu toe 29 Palestijnen gedood op de Westelijke Jordaanoever. Vorig jaar waren er 172 slachtoffers, het hoogste aantal sinds 2006.

De Palestijnse en Israëlische veiligheidsdiensten werken samen sinds de Oslo-akkoorden uit 1993. Ze delen bijvoorbeeld inlichtingen om de orde in de bezette Palestijnse gebieden te garanderen. Volgens critici dient de samenwerking vooral voor de veiligheid van Israël en houdt die juist de bezetting in stand, maar de akkoorden zorgen er ook voor dat Palestijnse patiënten Israëlische ziekenhuizen kunnen bezoeken. Abbas heeft vaak gedreigd om de banden te verbreken en in 2020 deed hij dit ook echt, maar na een paar maanden werd de verstandhouding hersteld.

De Verenigde Staten hebben verontrust gereageerd op de Palestijnse aankondiging en noemen het “niet de juiste stap”. Buitenlandminister Antony Blinken reist volgende week naar de regio voor een bezoek.

Lees ook:
Van deze regering-Netanyahu hoeven Palestijnen niets te verwachten

Het inmiddels zesde kabinet van Netanyahu wordt gestut door rechtse en extreemrechtse partijen, en wordt getypeerd als het meest rechtse kabinet in de Israëlische geschiedenis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden