Nasleep moord

Pakistaanse premier haalt uit naar Franse president om ‘aanval op islam’

null Beeld AP
Beeld AP

De Franse president Emmanuel Macron moedigt islamofobie aan, meent de Pakistaanse premier Imran Khan, door de islamitische religie aan te vallen, en niet de ‘terroristen die geweld plegen’, ongeacht of dat moslims, aanhangers van het idee van witte superioriteit of neonazi’s zijn.

Redactie Trouw

Khan uitte zijn kritiek in een reeks berichten op Twitter. Hij vindt dat de Franse president zich schuldig maakt aan ‘polarisatie en marginalisatie, die onvermijdelijk leidt tot radicalisering’. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan haalde zaterdag ook uit naar Macron. HIj trok de psychische gezondheid van de Franse president in twijfel. Daarop riep Frankrijk zijn ambassadeur in Turkije terug naar Parijs. Een woordvoerder van Macron noemde de uitspraken van Erdogan onaanvaardbaar en sprak van ‘buitensporigheid en onbeschoftheid’.

Ook EU-buitenlandchef Josep Borrell vindt uitspraken van Erdogan ‘onacceptabel’. Borrell riep Turkije via Twitter op ‘te stoppen met deze gevaarlijke neerwaartse spiraal van confrontatie’.

De opmerkingen van Erdogan en Khan volgen op Macrons reactie op de moord op de Franse docent Samuel Paty. De leraar werd onthoofd door een 18-jarige moslimextremist, omdat hij tijdens een les over de vrijheid van meningsuiting spotprenten van de profeet Mohammed had getoond aan zijn leerlingen.

Macron heeft onder meer gezegd dat Paty “werd vermoord omdat islamisten onze toekomst willen”. Hij heeft strikter toezicht op scholing en buitenlandse financiering van moskeeën aangekondigd om de verspreiding van radicaal gedachtegoed tegen te gaan. Ook werkt zijn regering aan voorstellen om de wettelijke scheiding tussen kerk en staat verder te versterken.

Eerder deze maand beschreef Macron de islam als religie ‘in crisis’. Volgens Khan heeft de Franse president “zonder er iets van te begrijpen de gevoelens van miljoenen moslims in Europa en wereldwijd gekrenkt”. In Pakistan is blasfemie een ernstig misdrijf. Op belediging van de islam of de profeet staat de doodstraf.

Lees ook:

Franse regering stort zich op islamistische influencers

De Franse regering opent na de aanslag op de leraar Samuel Paty de jacht op islamistische activisten. Het ‘collectief tegen islamofobie’ CCIF staat mogelijk een verbod te wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden