Overstromingen
Overstroomde gebieden in Pakistan kampen met malaria-uitbraken
Delen van Pakistan staan al een half jaar onder water. Experts vrezen een volgende ramp in het nieuwe regenseizoen.
Het water is na bijna een half jaar onvoldoende gezakt in het door zware overstromingen getroffen Pakistan. Veel gebieden in de provincies Sindh en Balochistan staan nog steeds onder water. Honderdduizenden inwoners van die provincies blijven al maanden verstoken van basisvoorzieningen.
“Hulp is er te weinig en komt vaak te laat”, vertelt de medische noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen, Juniper Gordon via de telefoon vanuit de stad Sukkur in het noorden van Sindh. Het water kan volgens haar niet weg. De grond is volledig verzadigd. “Duizenden mensen die zijn weggevlucht uit hun dorpen, leven onder erbarmelijke omstandigheden in tentjes of krotjes langs wegen.”
Ze werkt met driehonderd lokale mensen en een internationale staf om de nood te lenigen. Mobiele teams gaan wekelijks naar dorpen en tentenkampen om hulp te bieden. “Veel mensen kunnen niet terug naar hun huizen. Als het daar al droog is, is er weinig meer over van hun woningen. Het omliggende land, hun akkerland en weidegronden, staan meestal nog steeds onderwater. En er zijn veel te weinig pompen om het water wegsluizen.”
Het is nu winter in Pakistan. Gordon hoopt dat het water zal verdampen als de temperatuur stijgt. De waterinfrastructuur is volstrekt onvoldoende om het water via de rivier de Indus af te voeren naar zee. “Als de regentijd dit jaar tijdens de zomer weer aanbreekt, dan wacht ons een nieuwe ramp bovenop die van vorig jaar. En van die ramp zijn de consequenties nog overal te zien.”
Bij een donorconferentie van de Verenigde Naties afgelopen week zeiden zo’n veertig landen ruim acht miljard euro toe voor de wederopbouw van Pakistan en het herstel van de economie. Het duurt jaren voordat er dijken, dammen, oeverversterkingen, uiterwaarden en kanalen zijn aangelegd. In eerste instantie zijn er noodmaatregelen nodig en hulp om slachtoffers bij te staan, zegt Gordon met nadruk. Ze doelt op onderkomens, voedsel, schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en medicijnen. Overal is een schrijnend tekort aan.
Mislukte oogsten en ondervoeding
De Sindh provincie geldt als de rijstschuur van Pakistan. Negentig procent van alle gewassen komt uit deze regio. De oogst van vorig jaar is grotendeels mislukt. Het zaaien voor dit jaar kan niet beginnen, omdat veel land onder water staat.
“Normaal gesproken hebben mensen hier een voorraadje voedsel aangelegd, maar dat is nu op of bij de overstroming verdwenen. Importvoedsel is veel te duur. De prijzen blijven maar stijgen en dat kunnen mensen hier helemaal niet betalen. De hongersnood grijpt om zich heen.” Gordon ziet ondervoeding bij mensen die naar de mobiele klinieken komen. Ruim twintig procent van de kinderen is inmiddels ernstig ondervoed en zijn kwetsbaar voor andere ziekten.
Vooral malaria grijpt om zich heen nu het gebied een grote waterplas is geworden. “Het is winter in Pakistan, de droge tijd, de periode dat er normaal gesproken weinig malariamuggen zijn. Toch test de helft van de mensen die bij ons komt positief op malaria. Dat is extreem hoog”, zegt ze bezorgd.
Snel meer hulp nodig
Artsen zonder Grenzen behandelt de malariapatiënten met medicijnen en stuurt de ernstig zieken door naar een hospitaal in de buurt. Toch sterven velen aan deze ziekte, vooral verzwakte kinderen. “Mijn teams komen in dorpen en horen daar dat er baby’s, peuters en kleuters aan hoge koorts zijn gestorven. We hebben ze niet getest, maar ga er maar vanuit dat ze dood zijn gegaan aan malaria.”
Ze bereidt zich nu voor op een aankomende ramp als het regenseizoen weer begint. Ze hoopt dat er meer internationale hulp komt. Anders zal de ramp deze zomer niet te overzien zijn, zegt ze. Catastrofe op catastrofe lijkt nu welhaast onvermijdelijk scenario.
Overstromingen in 2022
De watersnoodramp van augustus en september vorig jaar trof zo’n 33 van de 220 miljoen Pakistani. De overstroming kostte op dat moment aan zeker 1700 mensen het leven.
Volgens Unicef leven er ruim vier miljoen kinderen in het overstroomde gebied met vervuild water. Veel kinderen kampen naast ondervoeding en malaria inmiddels ook met ernstige ademhalingsproblemen.
De schatting is dat meer dan één miljoen huizen zijn verwoest of zwaar beschadigd zijn. Ruim 3500 kilometer aan wegen en zo’n 150 bruggen zijn weggespoeld, waardoor de bereikbaarheid van de getroffen gebieden lastig is.
Lees ook:
Pakistaanse families zijn omsingeld door het water – en het gevaar is niet geweken.
De omvang van de verwoestingen door de overstromingen in Pakistan is moeilijk te bevatten. Mensen lijden honger, hulp is schaars. Om het water te weren bouwden bewoners eigenhandig een kilometerslange dijk.
Weinig mensen trekken de portemonnee voor het door overstromingen geteisterde Pakistan
De buitenlandse hulp voor door Pakistan komt langzaam op gang. Andere crises slokken veel aandacht op.