Moessonregens

Overstromingen in Jakarta eisen tientallen levens

Kinderen waden door het water in de straten van Jakarta. Beeld Getty Images

Hevige regenval heeft Jakarta deels onder water gezet; tienduizenden mensen zijn gevlucht en het dodental loopt op.

De overstromingen en landverschuivingen die de Indonesische hoofdstad Jakarta sinds woensdag teisteren, hebben al aan zeker dertig mensen het leven gekost. Tienduizenden mensen werden geëvacueerd. Het openbare leven is ontregeld, het treinverkeer ligt deels plat.

De cijfers over het aantal evacués lopen uiteen. Volgens de gouverneur van Jakarta, Anies Baswedan, zaten er op het hoogtepunt zo’n 19.000 mensen in tijdelijke opvangcentra. Ambtenaren hadden het eerder over 35.000 mensen.

Moessonregens 

De overstromingen worden veroorzaakt door moessonregens en wassende rivieren. Het water in de hoofdstad en het gebied eromheen stond op sommige plekken wel 2,5 meter hoog. Inwoners van de stad probeerden in veiligheid te komen op zelfgemaakte vlotten, of klommen op daken in afwachting van hulpverleners.

Gisteren begon het water te zakken. Het binnenlandse vliegverkeer, dat eerder was stilgelegd, werd hervat waardoor zo’n 20.000 passagiers alsnog konden vertrekken.

Inwoners van Jakarta die terugkeerden naar hun huizen, troffen daar een ravage aan. Straten zijn bedekt met een laag modder en puin. Auto’s zijn weggedreven in het kolkende water. “De overheid is vreselijk en de reddingsoperatie komt te langzaam op gang”, zegt een inwoner van Bekasi, een forenzenstad aan de rand van Jakarta, tegen persbureau AP. Ze zat 36 uur met haar baby van zes maanden vast op de tweede verdieping van haar huis. “In deze moderne tijd had dit niemand nog het leven mogen kosten.”

Ongecontroleerde onttrekking van grondwater

Het is niet voor het eerst dat Jakarta kampt met hoogwater. De stad, waar zo’n 10 miljoen mensen wonen, verzakt door de ongecontroleerde onttrekking van grondwater. In 2007 kwamen meer dan vijftig mensen om bij een van de dodelijkste overstromingen in de hoofdstad ooit. 

Volgens de Indonesische president Joko Widodo werkt de overheid aan het beperken en voorkomen van overstromingen. Zo worden er volgend jaar twee nieuwe dammen opgeleverd. Ook heeft het ministerie van planning 40 miljard dollar toegezegd voor het moderniseren van de stad.

Maar op Twitter uitte Widodo ook kritiek. De overstromingen zijn te wijten aan vertragingen bij de bouw van infrastructuur die overstromingen moet beperken, schrijft hij.

De grote kans op hoogwater is een van de redenen dat Indonesië zijn hoofdstad wil verplaatsen. De nu nog naamloze nieuwe hoofdstad zal een plek krijgen in de schaarsbevolkte provincie Oost-Kalimantan op het eiland Borneo.

Hoewel het water zakte, is het gevaar nog niet geweken. De autoriteiten waarschuwen dat de hevige regenval aanhoudt tot volgende week.

Lees ook:

De onontkoombare verwoesting door de stijgende zeespiegel in beeld gebracht

Fotojournalist Kadir van Lohuizen reisde de wereld over naar plekken die door zeespiegelstijging worden bedreigd. Hij sprak met experts en met bewoners die hun boeltje moeten pakken omdat de grond waarop ze generaties woonden, onleefbaar zal worden. Er is een stille ramp gaande, waarschuwt Van Lohuizen. Zijn foto’s en video’s zijn vanaf vrijdag in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam te zien. Een voorproefje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden