Formatie Duitsland

Overleg over Duitse stoplicht-coalitie kan van start

Christian Lindner van de FDP tijdens een persconferentie woensdag.  Beeld EPA
Christian Lindner van de FDP tijdens een persconferentie woensdag.Beeld EPA

De Groenen, de liberale FDP en de centrumlinkse SPD gaan praten over de vorming van een nieuwe Duitse regering. Het worden de eerste gesprekken tussen de drie partijen, die bij de parlementsverkiezingen samen een meerderheid hebben behaald.

Kim Deen

Tien dagen na de Duitse verkiezingen zijn de Groenen vastberaden om vaart te zetten achter de vorming van een nieuwe regering. Woensdag kondigden partijvoorzitters Annalena Baerbock en Robert Habeck na de eerste verkenningsgesprekken aan interesse te hebben in een ‘stoplichtcoalitie’, in de kleuren van de partijen SPD, FDP en Groenen. “Het verkiezingsresultaat moet nu omgezet worden in politieke actie”, zei Habeck.

Anderhalf uur later sloot de liberale FDP zich aan bij de zet van de Groenen. Donderdag zullen de drie partijen al beginnen met hun overleg. Daarmee wordt een mogelijke ‘Jamaica-coalitie’, in de kleuren van de CDU, FDP en Groenen, in de wachtkamer geparkeerd. Hoewel de FDP en de christendemocratische CDU meer met elkaar gemeen hebben, zou het volgens partijvoorzitter Christian Lindner de wens van de kiezers zijn om eerst naar een stoplichtcoalitie te kijken.

 Annalena Baerbock en Robert Habeck van de Groenen staan de pers te woord.  Beeld Kay Nietfeld/dpa
Annalena Baerbock en Robert Habeck van de Groenen staan de pers te woord.Beeld Kay Nietfeld/dpa

Een enquête van onderzoeksbureau Forsa, in opdracht van tv-zender RTL, ondersteunt die gedachte. De CDU kan volgens 74 procent van de ondervraagden nu het best in de oppositie terechtkomen. Zelfs onder CDU-kiezers vond bijna de helft van de ondervraagden een Jamaicacoalitie geen goed idee. Hoewel de partij op slechts 1,6 procentpunt achter de sociaaldemocratische SPD eindigde, leed die een historisch verlies van 9 procentpunt ten opzichte van de verkiezingen in 2017.

Zowel de Groenen als de FDP benadrukten woensdag dat de weg naar een Jamaicacoalitie vrij blijft. Het is nog altijd de vraag of de FDP zich comfortabel zal voelen in een stoplichtcoalitie en of de SPD en de Groenen niet te veel compromissen zullen moeten sluiten in hun plannen voor het minimumloon, belastingverhogingen en strengere klimaatregels. Toch zou het volgens FDP-voorzitter Lindner gelukt zijn om in de verkenningsgesprekken tussen zijn partij en de Groenen, die een cruciale rol spelen in de formatie, een ‘vooruitgangsvriendelijk midden’ te vinden.

CDU verliest hoop

Ondertussen lijken veel CDU-politici de hoop te verliezen dat hun partij zal regeren. Markus Söder, voorzitter van zusterpartij CSU, zei woensdag dat de zet van de Groenen en de FDP een ‘de facto afwijzing van Jamaica’ is. Hij vindt dat er parallel gesprekken hadden moeten plaatsvinden tussen zowel de stoplichtpartners als de Jamaicapartners. “De Jamaicacoalitie verdient ook een kans”, reageerde CDU-gezondheidsminister Jens Spahn.

De roep binnen de CDU om de partij te vernieuwen was woensdag groot. “Na zestien jaar regeren staan we op een keerpunt”, zei CDU-landbouwminister Julia Klöckner. “Hoe moeilijk het ook is, we moeten deze situatie als een kans zien. Er moet een nieuwe dynamiek in onze partij ontstaan.”

“De stoplicht-trein heeft het station verlaten”, vatte CDU-economieminister Peter Altmaier de situatie voor zijn partij in een tweet samen. “De CDU/CSU staat erbij en kijkt ernaar.”

Lees ook:
Kingmakers FDP en de Groenen ruiken hun kans om de grote partijen uit elkaar te spelen in Duits coalitiespel

De dag na de Duitse verkiezingen is in Berlijn het grote speculeren over een nieuwe regering begonnen. De Groenen en de FDP proberen daarbij de grote volkspartijen tegen elkaar uit te spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden