VS Afzettingsprocedure

Over de impeachment wordt binnenkort veel openlijker gestreden

Luitenant-kolonel Alexander Vindman arriveert dinsdag voor zijn hoorzitting. Beeld Photo News

Het impeachment-onderzoek tegen Trump gaat donderdag waarschijnlijk zijn openbare fase in. 

Sommige Republikeinse volksvertegenwoordigers krijgen er genoeg van dat ze zich in allerlei bochten moeten wringen om hun president te verdedigen. Althans, als je de Amerikaanse kranten mag geloven, waarin ze hun beklag doen – op voorwaarde van anonimiteit. In het openbaar staan de Republikeinen nog pal achter hun president in het impeachment-onderzoek dat de Democraten tegen hem begonnen. Hetzij uit overtuiging, hetzij uit angst dat hun zetel in gevaar komt als ze de president afvallen.

Maar veel van de argumenten van de Trump-verdedigers zijn na deze week lastiger vol te houden. Zo waren er klachten over de procedure: alle verhoren vinden tot nu achter gesloten deuren plaats, de president krijgt geen eerlijke kans om zich te verdedigen en het Huis van Afgevaardigden heeft niet eens officieel gestemd over het beginnen van de impeachment. 

Vandaag wordt er in het Huis van Afgevaardigden een motie behandeld, die het impeachment-onderzoek formaliseert. In de volgende fase zullen de verhoren openbaar worden en onder verantwoordelijkheid vallen van de inlichtingencommissie. Gisteren meldde The New York Times dat ook Trumps voormalige nationale veiligheidsadviseur John Bolton is opgeroepen om te getuigen. Ook de Republikeinen in de commissie krijgen de mogelijkheid getuigen op te roepen. Daarna komen de bevindingen op het bord van de justitiecommissie, die moet besluiten of er articles of impeachment tegen Trump worden opgesteld. In die fase mag ook een advocaat van de president aanschuiven.

Tot nu toe had de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, zo’n officiële stemming afgehouden, onder meer omdat ze Democraten in kiesdistricten waar Trump ook populair is niet wilde dwingen partij te kiezen. Anderzijds hebben zulke electoraal kwetsbare Democraten nu een tegenargument in handen als ze door Republikeinen worden aangevallen op de in hun ogen oneerlijke procedure.

Bovendien stapelen de belastende onthullingen zich op. Daarmee wordt ook de Republikeinse verdedigingslinie – “zoveel was er nou ook weer niet aan de hand” – poreuzer. Dinsdag hoorde de inlichtingencommissie voor het eerst iemand die zelf aanwezig was bij het beruchte belletje waarin Trump zijn Oekraïense ambtgenoot Zelenski vroeg om een corruptie-onderzoek te starten naar de zoon van zijn Democratische concurrent Joe Biden.

Onder druk gaf het Witte Huis eerder een transcriptie vrij van dat gesprek. Maar die tekst was niet volledig, getuigde dinsdag luitenant-kolonel Alexander Vindman, Oekraïne-expert bij de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis. Trump zou in het gesprek veel vaker over Joe Biden zijn begonnen dan uit het gespreksverslag bleek en Vindmans pogingen om het aan te vullen, werden gedwarsboomd.

Na die onthullingen trad een andere verdedigingstactiek in werking: het verdacht maken van de boodschapper. Zo stelde Trump dat Vindman al langer een tegenstander was van hem en klonk op tv-station Fox News twijfel over de loyaliteit van Vindman, die als kind uit de Sovjet-Unie naar Amerika immigreerde.

Dat werkte averechts. Vindman is een militair, die bij het verhoor zijn ‘Purple Heart’ droeg. Het in twijfel trekken van een gedecoreerde veteraan is ook voor veel Republikeinen een brug te ver en dus sprongen ze massaal in de bres voor zijn integriteit.

De loyaliteit aan Trump lijkt nog niet boven de loyaliteit te gaan aan de institutie die Amerikanen nog altijd het meeste vertrouwen inboezemt: het leger.

Lees ook:
Trumps stuwdam tegen een impeachment vertoont barsten

Ook zonder officiële medewerking brengt het impeachment-onderzoek tegen president Trump steeds meer belastende details naar boven over diens Oekraïne-beleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden