Verenigde Staten

'Ouders van 545 migrantenkinderen in VS nog niet teruggevonden'

Een moeder uit Guatemala omhelst haar zoon na van hem gescheiden te zijn geweest door de Amerikaanse grenspolitie.  Beeld AFP
Een moeder uit Guatemala omhelst haar zoon na van hem gescheiden te zijn geweest door de Amerikaanse grenspolitie.Beeld AFP

De vaders en moeders van 545 migrantenkinderen die in de Verenigde Staten van hen zijn gescheiden omdat de gezinnen illegaal het land waren binnengekomen, zijn nog altijd niet met hun kroost herenigd.

Redactie

Dat stelt de American Civil Liberties Union (ACLU), een Amerikaanse mensenrechtenorganisatie. Het regeringsbeleid om gezinnen van illegale migranten te scheiden werd door de rechter gekraakt nadat beelden van huilende kinderen in kooien een golf van verontwaardiging teweegbrachten.

Het gescheiden interneren van gezinnen van illegale migranten was onderdeel van het zero tolerance-beleid van de regering Trump. "In onze juridische stappen hebben wij zojuist aan de rechtbank gemeld dat de ouders van 545 kinderen - gedwongen uit elkaar gehaald door het wrede familiescheidingsbeleid van de Trump-regering - nog steeds niet gevonden kunnen worden", meldt de ACLU op Twitter.

De Verenigde Staten begonnen in mei 2018 met het beleidsmatig scheiden van migrantengezinnen. Nadat er in binnen- en buitenland alom schande was gesproken van het beleid, besloot de regering de praktijken na zes weken weer te staken, behalve in gevallen waarin de ouders "een risico" voor hun kinderen vormden.
Twee derde van de ontbrekende ouders zijn mogelijk al het land uitgezet, staat in een gerechtelijk document waarover nieuwszender CNN publiceerde. Volgens nieuwszender CBS zijn de kinderen die vandaag de dag nog steeds zonder hun ouders zijn al in 2017 van hun vaders en moeders gescheiden, in het kader van een beleidsproef.

De coronapandemie zorgde ervoor dat de zoektocht naar de ontbrekende ouders tijdelijk moest worden gestaakt. Inmiddels is die volgens de ACLU weer op gang gekomen. In een gerechtelijk bevel werd de Amerikaanse regering in 2018 opgedragen om al het nodige in het werk te stellen om de kinderen te herenigen met hun ouders.

Lees ook:

De VS scheiden kinderen van illegalen van hun ouders, en dat steekt

Kinderen van illegalen worden sinds kort aan de grens gescheiden van hun ouders. Dat leidt tot verhit politiek debat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden