Tweede Wereldoorlog

Oud-secretaresse nazikamp (96) alsnog voor de rechter

Irmgard Furchner (96) werkte in haar tienerjaren in kamp Stutthof.  Beeld Reuters
Irmgard Furchner (96) werkte in haar tienerjaren in kamp Stutthof.Beeld Reuters

Een 96-jarige vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte in een concentratiekamp is in Duitsland alsnog voor de rechter verschenen. Irmgard Furchner probeerde vorige maand voor aanvang van het proces te vluchten, maar kon na enkele uren worden opgepakt.

De vrouw was in haar tienerjaren secretaresse in kamp Stutthof, in de buurt van Gdańsk. Daar vonden tienduizenden mensen de dood in de gaskamer of door uithongering en ziekte. Furchner wordt medeplichtigheid verweten aan de moord op meer dan 11.000 gevangenen.

De hoogbejaarde vrouw werd dinsdag in een rolstoel naar de rechtbank gereden in de Duitse plaats Itzehoe (Sleeswijk-Holstein). Ze moet daar ondanks haar leeftijd voor een jeugdrechter verschijnen, vanwege de jonge leeftijd waarop ze de strafbare feiten zou hebben begaan.

De zaak kreeg veel internationale aandacht door de vluchtpoging van Furchner. Die stapte op 30 september voor aanvang van het proces in een taxi en verdween. De autoriteiten vaardigden een arrestatiebevel uit en konden haar nog diezelfde dag arresteren. Ze zat vijf dagen vast en kwam daarna voorwaardelijk vrij.

Stroomversnelling

De vervolging van verdachten als Furchner, die geen prominente positie hadden binnen het naziregime van Adolf Hitler, raakte na 2011 in een stroomversnelling. In dat jaar werd John Demjanjuk (toen 91) schuldig bevonden aan medeplichtigheid bij de moord op tienduizenden Joden in een concentratiekamp. Aanklagers hadden niet aangetoond dat Demjanjuk zich persoonlijk schuldig had gemaakt aan gruweldaden, maar dat was volgens het hof ook niet nodig. De rechters vonden dat was aangetoond dat hij kampbewaarder was geweest in Sobibór, en dat was voldoende voor een veroordeling. Demjanjuk is inmiddels overleden.

Aanklagers zagen na die uitspraak meer mogelijkheden om ook andere oud-medewerkers van het naziregime voor de rechter te brengen. Dat leidde de afgelopen jaren tot de vervolging van meerdere hoogbejaarde verdachten.

Lees ook:

100-jarige oud-bewaker concentratiekamp in Duitsland voor de rechter

In Duitsland is in oktober het proces begonnen tegen een voormalige bewaker van concentratiekamp Sachsenhausen, waar tienduizenden mensen de dood vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden