Terugkeer

Oud-president Bolsonaro terug in Brazilië

Oud-president van Brazilië Jair Bolsonaro tijdens een
Oud-president van Brazilië Jair Bolsonaro tijdens een "Power of the People Rally" op het Trump National Doral resort in Miami, Florida (VS).Beeld AFP

Na drie maanden in de Verenigde Staten is oud-president Jair Bolsonaro terug in Brazilië. Hij landde in de vroege morgen in de hoofdstad Brasilia, waar tientallen aanhangers hem opwachtten.

ANP

Bolsonaro verloor eind vorig jaar nipt de presidentsverkiezingen van zijn linkse rivaal Luiz Inácio Lula da Silva. Hij vertrok twee dagen voor de machtsoverdracht naar Florida en lang bleef het onduidelijk hoe lang hij daar zou blijven.

Ruim een week na zijn vertrek drongen zijn aanhangers het parlementsgebouw binnen omdat ze de uitkomst van de verkiezingen niet vertrouwden. Bolsonaro, die ook wel de tropische Trump wordt genoemd, wordt ervan beschuldigd dat hij die bestorming heeft veroorzaakt. Hij heeft zijn nederlaag nooit toegegeven en zaaide al voor de verkiezingen twijfel over de uitkomst. Het hooggerechtshof doet onderzoek naar de rol van Bolsonaro bij de rellen.

Tegenstanders zeiden dat Bolsonaro het land was ontvlucht, omdat hij bang was voor verschillende juridische onderzoeken. Zo loopt er ook een onderzoek naar de illegale import van juwelen, die miljoenen dollars waard zouden zijn. De rechtse populist heeft nog zeer veel aanhangers in Brazilië, maar zijn partijbestuur vreesde dat zijn populariteit afnam doordat hij lang in het buitenland zat.

De 68-jarige oud-president zei voordat hij in het vliegtuig naar Brazilië stapte dat hij niet van plan is om de oppositie te gaan leiden. Hij wil wel een leidersrol op zich nemen en door het land reizen om zijn partij te helpen. Eerder heeft hij gehint op een mogelijke deelname aan de volgende presidentsverkiezingen, omdat hij het gevoel had dat “zijn missie nog steeds niet voorbij is”.

In de hoofdstad is de beveiliging donderdag flink opgeschroefd en zijn wegen afgezet om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen. (ANP)

Lees ook:

Hoe radicaal-rechtse Braziliaanse pastors hun volgers opstoken tegen president Lula
Radicaal-rechtse pastors in Brazilië houden hun gelovigen voor dat er een einde moet komen aan de linkse regering. Andere evangelische pastors maken zich zorgen over zulke haatzaaiing, maar laten de politiek liever buiten de preekstoel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden