Italië

Oud-minister Salvini moet terechtstaan voor tegenhouden migranten

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

De Italiaanse ex-minister Matteo Salvini, leider van de uiterst rechtse partij Lega, moet terechtstaan voor zijn besluit uit 2019 om meer dan honderd migranten te weren uit Italië.

Redactie Trouw

Salvini, destijds vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, liet de migranten op zee dobberen tot aanklagers het schip van de Spaanse actiegroep Open Arms in beslag lieten nemen en de opvarenden in veiligheid brachten.

De rechtbank in de Siciliaanse hoofdstad Palermo bepaalde zaterdag dat er een rechtszaak komt. Die begint op 15 september. Een van de aanklachten voor het illegaal laten vasthouden van bootvluchtelingen is kidnapping.

Salvini zit in de Italiaanse Senaat. Deze kamer van het parlement maakte vorig jaar zomer de weg vrij voor zijn vervolging door de speciale bescherming die hij als politicus genoot tegen juridische stappen op te heffen.

Vijftien jaar

De leider van de anti-immigratiepartij riskeert een celstraf van maximaal vijftien jaar. Bij een definitieve veroordeling kan hem de uitoefening van een publiek ambt worden ontzegd.

Salvini beschuldigde Open Arms ervan samen te werken met mensenhandelaren. Aanklagers zeggen dat hij met zijn besluit het schip niet te laten aanmeren op het eiland Lampedusa op eigen houtje heeft gehandeld, onafhankelijk van de regering.

De ex-minister sprak eerder van een politiek proces. Hij gaat “met opgeheven hoofd” naar het proces, twitterde hij na de uitspraak. “Italië eerst, altijd. Het verdedigen van je land is de heilige plicht van een burger. Daarvoor moet ik terechtstaan.”

De Senaat had de immuniteit van Salvini eerder al opgeheven in een andere zaak met een geblokkeerd schip.

Lees ook:

Hoe Moria een mensonwaardige en uitzichtloze hel werd

Het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos was al nooit een fijne plek, maar veranderde in een mensonwaardige en uitzichtloze hel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden