Afdeling 251

Oud-hoofd Syrische martelgevangenis veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid

Syrische activist Samaa Mahmoud toont een foto van haar oom Hayan Mahmoud, een slachtoffer van het Syrische regime.  Beeld AFP
Syrische activist Samaa Mahmoud toont een foto van haar oom Hayan Mahmoud, een slachtoffer van het Syrische regime.Beeld AFP

Het voormalige hoofd van de Syrische martelgevangenis Afdeling 251 is tot levenslang veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid door een Duitse rechter. Het is wereldwijd de eerste keer dat iemand voor dit soort misdaden tijdens de Syrische burgeroorlog is veroordeeld.

Redactie / ANP

De rechter houdt de Syrische oud-kolonel Anwar R. verantwoordelijk voor moord, marteling en het geven van opdrachten daartoe tijdens de burgeroorlog in zijn land tussen 2011 en 2012. Hij heeft de beschuldigingen ontkend.

Het strafproces werd gehouden op grond van zogeheten universele jurisdictie: vervolging van misdaden tegen de menselijkheid waar ze ook zijn gepleegd. Het is wereldwijd de eerste keer dat dit wordt gebruikt voor misdaden in Syrië. De aanklagers hadden levenslang geëist.

Vierduizend gemarteld, 58 gedood

De oud-militair wordt verantwoordelijk geacht voor het martelen van minstens 4000 mensen in een gevangenis van een Syrische inlichtingendienst in de hoofdstad Damascus. Zeker 58 mensen zijn daardoor volgens de aanklagers om het leven gekomen. De rechters achten 27 moorden bewezen, melden Duitse media.

Het proces tegen R. en medeverdachte Eyad al-G. begon in april 2020. Die laatste, ook een voormalig lid van de Syrische geheime dienst, kreeg in februari vorig jaar 4,5 jaar cel opgelegd voor misdaden tegen de menselijkheid. Hij werkte namens de regering van president Bashar al-Assad mee aan marteling. Hij zorgde onder meer voor de arrestatie en het vervoer van demonstranten naar een detentiecentrum waar werd gemarteld. Beide Syriërs werden in 2019 gearresteerd in Duitsland.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch ziet de uitspraak als een baken van hoop in de strijd voor gerechtigheid in Syrië. “Het vonnis is een doorbraak voor Syrische slachtoffers en de Duitse justitie om de muur van straffeloosheid te doorbreken.”

Lees ook:

Oud-officier Anwar R. voerde een schrikbewind in Syrische martelgevangenis Afdeling 251

Eenmaal in Berlijn zag een voormalig gevangene op weg naar de Turkse supermarkt een bekend gezicht: Anwar R. De man die ooit zijn beul was, woonde in hetzelfde complex voor vluchtelingen. ‘Ik herkende hem eerst niet, maar hij herkende mij zeker, ik zag het aan de blik in zijn ogen.’

Correctie 13-01: In een eerdere versie van dit stuk stond dat Anwar R. oud-arts was, dat is niet correct.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden