Bruno Dey verborg donderdag in de rechtbank zijn gezicht achter een map.

Nazi-misdaden

Oud-bewaker van concentratiekamp krijgt twee jaar voorwaardelijk

Bruno Dey verborg donderdag in de rechtbank zijn gezicht achter een map.Beeld AFP

De rechtbank in Hamburg heeft een voormalige concentratiekampbewaker van 93 jaar veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee jaar. De hoogbejaarde Bruno Dey is schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan de dood van duizenden gevangenen van het kamp Stutthof in de Tweede Wereldoorlog.

Het gaat mogelijk om een van de laatste veroordelingen van bewakers van de beruchte nazikampen, waar systematisch Joden en andere groepen zijn uitgemoord. Dey bemande als tiener wachttorens in het kamp bij het hedendaagse Gdańsk in Polen. Aanklagers hadden drie jaar cel tegen hem geëist, maar volgens de advocaat van de 93-jarige verdachte zou hij zo’n gevangenisstraf niet overleven.

Dey bood slachtoffers van de Holocaust tijdens het proces excuses aan, maar hij benadrukte ook dat hij destijds niet wist hoe erg de situatie in het kamp was. Daar zouden ongeveer 65.000 mensen het leven hebben verloren. Zij overleden in veel gevallen door ziekte of ondervoeding, of in de gaskamers die werden gebruikt om grote groepen mensen te doden.

De oud-kampbewaker viel ondanks zijn hoge leeftijd nog onder het jongerenstrafrecht, omdat hij pas 17 was in 1944. De rechtbank verweet hem zichzelf alleen als toeschouwer te zien. “Maar u was medeplichtig aan deze door mensen gecreëerde hel”, zei een rechter, die Dey ook had gevraagd hoe hij kon wennen aan de gruwelen in het kamp.

Bij het proces waren ook tientallen Stutthof-overlevenden betrokken. Zij hadden niet aangedrongen op een zware straf, maar legden in sommige gevallen wel verklaringen af over de situatie in het kamp. Ze vertelden hoe mensen werden mishandeld, vermoord en uitgehongerd.

Dey is niet de enige oud-kampbewaker die op hoge leeftijd alsnog wordt vervolgd. De Duitse autoriteiten zien meer kans om nazimisdadigers te berechten sinds de veroordeling van kampbewaker John Demjanjuk in 2011. Die kreeg een gevangenisstraf opgelegd voor medeplichtigheid aan de moord op duizenden Joden, toen alleen werd bewezen dat hij kampbewaarder was geweest in Sobibór. Tot deze uitspraak gingen ze ervan uit dat voor de nazimisdaden individuele schuld vast moest staan.

Lees ook:

Geen genade voor 96-jarige ‘boekhouder van Auschwitz’

Noem je het clementie? Gratie? Genade? Hoe het ook zij, de 96-jarige Oskar Gröning kreeg het niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden