Rondje EuropaVerenigd Koninkrijk

Oubollige taalregels worden verplicht afgestoft in het Britse Lagerhuis

Jacob Rees-Mogg voert het woord in het Britse parlement Beeld AFP
Jacob Rees-Mogg voert het woord in het Britse parlementBeeld AFP

Zijn medewerkers stonden raar te kijken, vorige week. Ineens stuurde de nieuwe Leader of the House een e-mail rond vol nieuwe schrijfregels. Na elke punt moeten twee spaties volgen.

Tim de Wit

Mannelijke parlementsleden zonder titel krijgen na hun naam de afkorting ‘Esq.’, van Esquire (weledelgeboren). Het gebruik van kilo’s en kilometers is niet langer toegestaan, maar moet vervangen worden door mijlen, Britse ponden en onsen. En er volgde een waslijst aan woorden die hun nieuwe baas niet wenst te zien, waaronder very, hopefully en unacceptable.

Ondertekenaar Jacob Rees-Mogg, een oerconservatief, is iemand die heilig gelooft dat vroeger alles beter was. Hij was als backbencher al een opvallende verschijning, maar sinds premier Boris Johnson hem promoveerde tot kabinetslid en ‘leider van het Lagerhuis’ is zijn rol plots een stuk prominenter.

Geen grap

In eerste instantie dachten veel Britten dat het een grap was. Esquire? Werkelijk? Die betiteling, afkomstig van het Latijnse woord voor schilddrager, is al een tijdje in onbruik. Een morele opsteker voor al die mannelijke parlementsleden die tot voor kort titelloos door leven gingen. Alleen is er geen vrouwelijk equivalent. Vrouwen blijven onder Rees-Moggs nieuwe regels titelloos achter.

Hierop veranderden talloze Britten – en veel vrouwelijke parlementsleden – hun twitternaam door er ‘Esq.’ achter te zetten. Er ontstond hevige discussie over de door Rees-Mogg geïntroduceerde voorschriften. Op de brievenpagina van de Conservatieve The Telegraph bevonden zich aardig wat voorstanders van de herintroductie van het oud-Engels. Op sociale media staken velen de draak met het lijstje.

Verloedering

De zeer gelovige katholiek Rees-Mogg (50) heeft zes kinderen. Daarnaast is hij een van de belangrijkste pro-brexit hardliners binnen de Conservatieve Partij. Hij doorliep, net als Boris Johnson, de prestigieuze kostschool Eton en koesterde altijd al veel bewondering voor het vroegere Britse Rijk. Woorden als hopefully en unacceptable, die in de loop van de twintigste eeuw ontstonden, noemde hij in het verleden deel van de opkomst van Tony Blair en zijn New Labour in de jaren negentig, en daarmee van de verloedering van de maatschappij.

Maar een oplettend journalist ontdekte dat Rees-Mogg sinds hij parlementslid werd in 2010 maar liefst 930 keer gebruik maakte van de woorden die hij voor zijn medewerkers heeft verboden. ‘Very’ gebruikte hij in zijn interventies in het Lagerhuis maar liefst 209 keer. Helemaal in de achttiende eeuw leven lukt zelfs hem niet.

In de rubriek ‘Rondje Europa’ belichten onze correspondenten opmerkelijke verhalen in de kantlijn van het nieuws.

Lees ook:

Wie is de geheimzinnige kattenmoordenaar in Londen?

Het was een zaak die het zuiden van Londen al drie jaar bezig hield. Sinds 2015 zocht de politie zeer serieus naar een kattenmoordenaar in en om de wijk Croydon. De ene na de andere kat eindigde dood op de straat, vaak ernstig toegetakeld, zelfs onthoofd

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden