Orkaan Ian

Orkaan Ian stormt nu op South Carolina af

Beschadigde boten en gebouwen in Fort Myers, Florida, nadat orkaan Ian was langs geraasd. Beeld Reuters
Beschadigde boten en gebouwen in Fort Myers, Florida, nadat orkaan Ian was langs geraasd.Beeld Reuters

Een van de zwaarste orkanen in de Amerikaanse geschiedenis creëerde chaos in Cuba en Florida. Nu komt hij in South Carolina opnieuw aan land.

Seije Slager

In Charleston hing vrijdagochtend een onwerkelijke sfeer. Terwijl de grootste stad van South Carolina normaal verstopt raakt door de ochtendspits, bleef het nu stil buiten. De eerste windvlagen die de naderende orkaan Ian aankondigen lieten bomen heen en weer zwiepen, terwijl de wegen bedekt raakten met een laag water, die niet meer wegstroomde.

De voorspelling was dat orkaan Ian hier spoedig aan land zou komen, en zodra dat gebeurt, kan er in korte tijd zomaar 20 centimeter neerslag vallen. Het zeewaterpeil kan door de storm zelfs 2 meter hoger komen te liggen, berekenden experts. Het is de vraag of de stad dat aankan. Kuststad Charleston, gesticht in de zeventiende eeuw, is een van de oudste steden van Noord-Amerika, en ook een van de kwetsbaarste voor wateroverlast. Een rapport van het stadsbestuur uit 2020 schat dat 90 procent van alle particuliere huizen kwetsbaar zijn voor overstroming.

Van west naar oost over Florida

Terwijl South Carolina en buurstaat North Carolina zich opmaken voor de komst van Ian, maakt Florida een voorzichtig begin met het opnemen van de schade. Veel is nog onduidelijk, behalve dat die schade inderdaad enorm is. Woensdag kwam Ian aan land, en op dat moment was de orkaan er een van categorie 4, en daarmee een van de zwaarste stormen die in de recente geschiedenis in de VS aan land zijn gekomen. Terwijl Ian van west naar oost over Florida trok, zwakte hij af tot de categorie tropische storm, maar inmiddels is hij weer aangezwollen tot een orkaan van categorie 1.

Delen van de Sanibel Causeway zijn weggespoeld door orkaan Ian. Beeld Getty Images via AFP
Delen van de Sanibel Causeway zijn weggespoeld door orkaan Ian.Beeld Getty Images via AFP

Reddingswerkers in Florida proberen verschillende gemeenschappen te bereiken, die compleet geïsoleerd zijn geraakt door de storm. Meer dan 3,3 miljoen huishoudens en bedrijven zaten vanaf woensdag zonder elektriciteit, op vrijdag kwam er bij meer dan 2 miljoen klanten nog altijd geen stroom uit de stopcontacten. Veel wegen zijn ook nog altijd onbruikbaar, omdat ze zijn ondergelopen en het onduidelijk is wat er onder de waterspiegel voor puin op de grond ligt.

Verschillende dodentallen deden op vrijdag de ronde, van 17 tot 27, maar dat aantal zal vrijwel zeker nog stijgen. President Biden waarschuwde vrijdag voor een ‘substantieel’ verlies aan mensenlevens, van een orkaan die de dodelijkste in de geschiedenis van Florida zou kunnen zijn.

Ook Cuba zonder stroom

Ook in Cuba zijn er grote problemen om de stroomvoorziening weer op gang te brengen, nadat Ian daar eerder deze week huishield. Het hele eiland van 11 miljoen inwoners kwam zonder stroom te zitten. Het gebrek aan elektriciteit was voor veel Cubanen de druppel; ze gingen de straat op om te protesteren tegen het gebrek aan alles waar het eiland al tijden onder lijdt.

Cubanen slaan op potten en pannen om hun onvrede kenbaar te maken. Zoals Jorge Luis Cruz in de buurt El Cerro in Havana: “Al mijn voedsel is bedorven. Waarom? Omdat we geen elektriciteit meer hebben”, vertelde hij aan persbureau Reuters. De waarschuwingen van zijn familie om binnen te blijven en niet gearresteerd te worden sloeg hij in de wind. “Laat ze me maar meenemen.”

Lees ook:

De Cubanen zien hun land in slow motion instorten

Op Cuba zijn wekelijks kleine demonstraties. Cubanen zijn boos vanwege lange periodes zonder elektriciteit, bedoeld om energie te besparen. Daarbij komen voedselschaarste, inflatie én de verstikkende staatscontrole. Voor het eerst sinds de pandemie is correspondent Edwin Koopman terug in Cuba en ziet een land in verval.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden