Not One Bullet More

Oproep tot internationaal wapenembargo tegen Myanmar

Demonstraten tijdens een protestmars in Mandalay, Myanmar. 
 Beeld EPA
Demonstraten tijdens een protestmars in Mandalay, Myanmar.Beeld EPA
Redactie Trouw / ANP

Een groep mensenrechtenorganisaties waaronder Amnesty International en Human Rights Watch hebben de Verenigde Naties opgeroepen tot een wapenembargo tegen Myanmar. Dit vanwege het aanhoudende gewelddadige optreden van het leger tegen demonstranten na de staatsgreep daar.

“Het is tijd dat de VN-Veiligheidsraad gebruik maakt van zijn unieke bevoegdheden om een alomvattend wereldwijd wapenembargo op te leggen om te proberen een einde te maken aan de moordgolf van het leger. Een veroordeling door de internationale gemeenschap heeft tot nu toe geen effect gehad,” zei Lawrence Moss, pleitbezorger namens Amnesty International bij de VN.

Bij de actie met de naam Not One Bullet More zijn volgens Amnesty meer dan 200 organisaties betrokken.

Sinds de staatsgreep van 1 februari zijn naar verluidt ten minste 769 demonstranten gedood door het leger en meer dan 4.500 anderen gevangen genomen.

De VN-Veiligheidsraad heeft vorige maand het aanhoudende geweld in het land veroordeeld. Het leger moet zich uiterst terughoudend opstellen, beval het VN-orgaan. De raad herhaalde ook zijn oproep tot vrijlating van regeringsleider Aung San Suu Kyi en president Win Myint.

De verklaring van het vijftien leden tellende orgaan veranderde niets aan de situatie. Met name China en ook Rusland zijn tegen een hardere formulering en willen het militaire regime niet hard veroordelen. Ze hebben bovendien vetorecht in de Veiligheidsraad, waardoor de kans op harde VN-maatregelen tegen Myanmar zo goed als uitgesloten zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden