Nagorno-Karabach

Oproep aan Armenië en Azerbeidzjan: Staak de gewelddadigheden

Werving van soldaten, nadat Armenië een mobilisatie heeft afgekondigd.  Beeld Reuters
Werving van soldaten, nadat Armenië een mobilisatie heeft afgekondigd.Beeld Reuters

Armenië en Azerbeidzjan krijgen uit allerlei hoofdsteden de oproep de wapens neer te leggen en de vijandelijkheden te staken. De kemphanen op de Kaukasus beschuldigen elkaar ervan te zijn begonnen met beschietingen in de betwiste regio Nagorno-Karabach.

ANP

EU-president Charles Michel is erg bezorgd. “De militaire actie moet dringend stoppen om verdere escalatie te voorkomen”, twittert de raadsvoorzitter. Hij roept beide partijen op onmiddellijk en zonder voorwaarden terug te keren naar de onderhandelingstafel.

De Franse regering deed een soortgelijke oproep, kort nadat Armenië en Nagorno-Karabach alle mannelijke inwoners hadden gemobiliseerd. Frankrijk is samen met de VS en Rusland medevoorzitter van de Minsk-groep, die bemiddelt tussen het christelijke Armenië en het islamitische Azerbeidzjan. Rusland, traditioneel op de hand van Jerevan, riep op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en het begin van besprekingen om de situatie te stabiliseren.

De drie covoorzitters van de Minsk-groep onder de paraplu van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) laten in een verklaring weten bezorgd te zijn over de “grootschalige militaire acties” langs de zogenoemde contactlijn. “We veroordelen het gebruik van geweld krachtig en betreuren het zinloze verlies aan levens, onder wie burgers.” Het trio roept de strijdende partijen op te onderhandelen over een duurzame oplossing van het conflict.

Ankara waarschuwde Armenië direct te stoppen met “provocerende” vijandelijkheden die “de regio in vlam zullen zetten”. De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar zei Azerbeidzjan met “alle middelen” bij te staan.

Het Azerbeidzjaanse leger zei zondag dat algehele mobilisatie niet nodig is omdat de strijdkrachten al volop bemand zouden zijn.

Lees ook:

Aanhoudend geweld tussen Armenië en Azerbeidzjan wakkert vrees voor oorlog aan

De gewelddadigheden op de Kaukasus tussen Armenië en Azerbeidzjan blijven aanhouden. Internationaal wordt gevreesd voor een nieuwe oorlog tussen de gezworen aartsvijanden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden