Agenten met regenkleding houden de wacht bij een barricade om te voorkomen dat leden van de oppositiepartij in India kunnen demonstreren tegen de regerering van Narendra Modi.

India

Oppositieleider Rahul Gandhi uitgeschakeld door twee jaar gevangenisstraf

Agenten met regenkleding houden de wacht bij een barricade om te voorkomen dat leden van de oppositiepartij in India kunnen demonstreren tegen de regerering van Narendra Modi.Beeld AP

Rahul Gandhi poogt de familiedynastie in India weer tot leven te brengen. Een veroordeling wegens belediging van premier Modi moet zijn politieke opmars stoppen.

Erik van Zwam

Rahul Gandhi, de oppositieleider van India, is donderdag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Hij heeft volgens de rechter in 2019 laster verspreid over de familienaam Modi, die ook de achternaam is van de minister-president van India.

Een gevangenisstraf van twee jaar of meer houdt in dat Gandhi als parlementslid is gediskwalificeerd. Wettelijk gezien kan hij volgend jaar ook niet meedoen aan de verkiezingen. Een strafrechtelijke veroordeling heeft bovendien tot gevolg dat hij na het uitzitten van zijn gevangenisstraf nog eens zes jaar niet verkiesbaar mag zijn. Gandhi gaat in hoger beroep om het vonnis ongedaan te maken.

Rahul Gandhi is overigens niet verwant aan de geestelijk vader van India, Mahatma Gandhi, die in 1948 werd vermoord. Hij is de achterkleinzoon van de eerste premier van India, Jawaharlal Nehru, de kleinzoon van de in 1984 vermoorde premier Indira Gandhi en de zoon van de in 1991 eveneens vermoorde premier Rajiv Gandhi. Onder Rahul Gandhi zette het verval van de familiedynastie en hun Congrespartij in. Hij verloor in 2014 de premierverkiezingen van Narendra Modi.

Modi wil derde termijn als minister-president

De familiepartij heeft nu nog slechts 10 procent van de zetels in het parlement. De regerende partij van premier Narendra Modi van de Bharatiya Janata Partij (BJP) is oppermachtig en beschikt over een ruime meerderheid in het parlement. Modi, met zijn programma van Hindoe-nationalisme, wil na de verkiezingen in het voorjaar van 2024 een derde termijn als minister-president.

Oppositieleider Rahul Gandhi verlaat het parlementsgebouw in New Delhi. Hij is in India uitgegroeid tot een volwaardig staatsman. Beeld AP
Oppositieleider Rahul Gandhi verlaat het parlementsgebouw in New Delhi. Hij is in India uitgegroeid tot een volwaardig staatsman.Beeld AP

Gandhi en zijn Congrespartij waren afgeschreven als politieke factor van enig belang in het land. Gandhi werd door de BJP belachelijk gemaakt als pappu, dat ‘jongetje’ betekent en uitgemaakt voor een elitair mannetje. In september vorig jaar lanceerde Gandhi een tegenoffensief. Hij begon met een pelgrimstocht, een yatra, van 3500 kilometer te voet van Zuid- naar Noord-India, die hij onlangs na circa 150 dagen afrondde.

De voetreis werd in het begin niet al te serieus genomen, maar de aandacht groeide en daarmee de statuur van Gandhi. Hij liep met medestanders door gehuchten, dorpen en steden en sprak met iedereen die hij tegenkwam over hun zorgen, de problemen van India en het steeds autoritairder optreden van de BJP en Modi.

In overhemd in de ijzige kou

Gandhi liep niet meer in pak, maar in een dun overhemd met een broek, zelfs in de ijzige kou. Hij liet zijn baard staan, die na honderd dagen ruig om zijn gezicht kranste. De vergelijking met een sadhu, een heilige man, drong zich op. Hier en daar kreeg hij al de status van een goeroe en hij wordt steeds meer gezien als een geloofwaardige staatsman. De pappu was verdwenen.

Gandhi werd daarmee een zorg voor de BJP van Modi. Een van de leden van Modi’s partij, ook een Modi, diende een aanklacht tegen hem in omdat Gandhi vier jaar geleden had gezegd: “Waarom hebben alle dieven Modi als achternaam?” Hij noemde destijds een diamanttycoon, een cricketmanager en de premier als voorbeelden.

De gevangenisstraf van twee jaar voor belediging wordt door juristen in India als buitensporig gezien en heeft volgens hen alleen maar als doel Gandhi, die momenteel op borgtocht vrij is, politiek uit te schakelen.

Lees ook:

‘Indiase premier Modi is een hindoe-nationalist met populistische neigingen.

De Indiase premier Narendra Modi geldt als onversneden hindoe-nationalist. Maar hij past ook in het ­rijtje Erdogan, Duterte, Trump.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden