Verkiezingen

Oppositiekandidaten Hongkong uitgesloten van verkiezingen

Leden van de pro-democratische Burgerpartij in Hongkong kondigen tijdens een persconferentie aan dat zij door de autoriteiten zijn uitgesloten van de komende verkiezingen in september. In totaal is de kandidatuur van twaalf prominente politici ongeldig verklaard door de autoriteiten, op grond van de nieuwe veiligheidswet die Peking heeft ingesteld voor Hongkong. Beeld Getty Images
Leden van de pro-democratische Burgerpartij in Hongkong kondigen tijdens een persconferentie aan dat zij door de autoriteiten zijn uitgesloten van de komende verkiezingen in september. In totaal is de kandidatuur van twaalf prominente politici ongeldig verklaard door de autoriteiten, op grond van de nieuwe veiligheidswet die Peking heeft ingesteld voor Hongkong.Beeld Getty Images

Na een maand zorgt de wet die de nationale veiligheid in Hongkong moet waarborgen al voor een strenger politiek klimaat.

Twaalf kandidaten voor de verkiezingen in Hongkong, die in september gepland staan, kregen donderdag een brief waarin staat dat ze niet op de lijst komen. Ze zouden zich hebben uitgesproken voor Hongkongs onafhankelijkheid, om buitenlandse hulp gevraagd hebben of zich tegen de invoering van de wet op de nationale veiligheid hebben gekeerd. Op de beslissing van het lokale bestuur in Hongkong wordt instemmend gereageerd door Pekings verbindingskantoor in de stad.

Als een verrassing kwam het niet. Bij iedere verkiezing in Hongkong kijkt Peking goed naar de kandidatenlijst, om er zeker van te zijn dat er geen al te kritische politici op staan. De nationale veiligheidswet, die op 1 juli inging, geeft de autoriteiten extra gereedschap om iedere vorm van kritiek op China de kop in te drukken. Verrassend is wel dat het niet alleen protestleiders zoals Joshua Wong zijn, die niet mogen meedoen. Op de lijst staan ook gematigde politici van de Civic party, die al in de wetgevende raad zitten.

Toch met terugwerkende kracht

De veiligheidswet zou niet met terugwerkende kracht ingaan, toch telt nu ook eerder commentaar van de activisten en politici mee. Dat Wong de veiligheidswet ‘draconisch’ heeft genoemd, bijvoorbeeld. En de oproep van oppositieleden aan de Amerikaanse regering om sancties in te voeren.

Ondertussen is het nog maar de vraag of de verkiezingen inderdaad in september plaatsvinden. Media in Hongkong berichtten eerder in de week dat ze uitgesteld zouden kunnen worden.

Naast de ontwikkelingen rondom de aanstaande verkiezingen eiste een viertal arrestaties de aandacht op. Het gaat om drie jongens en een meisje tussen 16 en 21 jaar oud. Volgens de politie hadden ze op Facebook gesuggereerd dat Hongkong een land zou moeten worden en dat alles moet worden gedaan om dat doel te bereiken.

Vrijheid van meningsuiting in een houdgreep

Zulke uitspraken kunnen niet meer, willen de autoriteiten met de arrestatie aantonen. De wet op de nationale veiligheid van Hongkong is door de centrale regering in Peking opgesteld. In bewoordingen die ruimte laten voor een ruime interpretatie, verbiedt de wet terrorisme, separatisme, staatsondermijning en samenzwering. De veiligheidswet zou de Basiswet, de mini-grondwet van Hongkong, intact laten. In werkelijkheid neemt ze onder andere de vrijheid van meningsuiting in een houdgreep.

Hoe dat er in de praktijk uit ziet, toonde het ontslag van rechtenprofessor Benny Tai. De Universiteit van Hongkong (HKU) zegde hem deze week de wacht aan, naar alle waarschijnlijkheid onder druk van Peking. De reden was zijn veroordeling voor zijn rol als mede-organisator van de zogeheten parapluprotesten in 2014. Hij kreeg 16 maanden cel, en kwam vrij op borgtocht, in afwachting van zijn hoger beroep. Tai beweerde tijdens de protesten in 2014 dat hij met zijn oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid de Basiswet respecteerde. Nu zegt hij op Facebook: “Academici zijn niet meer vrij om controversiële verklaringen te doen tegen het algemene publiek over politieke of sociaal controversiële zaken.”

Lees ook:

De vrije geest van Hongkong is getemd, China kijkt alweer verder

Met een nieuwe wet en de komst van veiligheidsdiensten heeft Peking de tot nu toe vrije stad Hongkong in zijn greep gekregen. Waar stopt de Chinese machtsuitbreiding?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden