Mandarijnenlucht

Opnieuw stroomt er ‘gif’ door Iraanse meisjesschool

Iraanse scholieren tijdens een toets in 2009. De laatste maanden zijn er tientallen meldingen gedaan van schoolmeisjes die vergiftigd zouden zijn tijdens schooltijd.  Beeld AFP
Iraanse scholieren tijdens een toets in 2009. De laatste maanden zijn er tientallen meldingen gedaan van schoolmeisjes die vergiftigd zouden zijn tijdens schooltijd.Beeld AFP

In de afgelopen maanden zouden er honderden schoolmeisjes in Iran getroffen zijn door vergiftiging. Sommige ouders houden hun kinderen uit angst thuis.

Isabel Bolle

In Iran groeit de onrust na berichten dat schoolmeisjes blootgesteld worden aan een giftige gas tijdens schooltijd. Er zijn voor zover bevestigd nog geen kinderen overleden, maar het nieuws zorgt er wel voor dat veel ouders voorlopig besluiten hun dochters thuis te houden, uit angst dat hun kind getroffen wordt.

De afgelopen maanden hebben honderden meisjes in verschillende scholen last gekregen van plotselinge klachten, zoals hoofdpijn, hartkloppingen, ademhalingsproblemen en het plotseling niet meer kunnen bewegen. Volgens sommige kinderen hing er een geur van mandarijnen en schoonmaakmiddelen in de lucht op het moment dat de klachten begonnen op te spelen.

De eerste melding werd al gedaan in november, in de zuidelijke stad Qom. Toen kregen scholieren van de Noor Yazdanshahr-school last, en in december opnieuw. Sindsdien zijn er volgens de autoriteiten zeker tientallen scholen waar dezelfde soort klachten zijn gemeld. Dinsdag zouden opnieuw scholieren in Pardis, net buiten hoofdstad Teheran, getroffen zijn.

Dochters niet naar school laten gaan

De onrust onder de ouders is groot, net als de woede dat er tot nu toe niks met de klachten gedaan lijkt te zijn. “Jullie hebben de verantwoordelijkheid de veiligheid van mijn kinderen te garanderen!”, reageert een vader woest in een video die rondgaat op sociale media. “Ik heb twee dochters, en het enige wat ik nu kan doen, is ze niet naar school laten gaan”.

Nadat de autoriteiten de meldingen eerst wegwuifden, zeggen ze de kwestie nu serieus te nemen. “Het is duidelijk dat sommige mensen deze scholen, zeker meisjesscholen, gesloten willen zien”, reageerde de onderminister van gezondheid, Younes Panahi, enkele dagen geleden al op de berichten. De autoriteiten zeggen een onderzoek ingesteld te hebben.

De grote vraag is wie erachter zit. De regering impliceert de betrokkenheid van fundamentalisten, die zouden willen verhinderen dat meisjes naar school gaan. Maar er zijn ook Iraniërs die denken dat het regime er iets mee te maken heeft, als ‘wraak’ voor de protesten tegen het regime die zich het laatste half jaar door het hele land voor hebben gedaan.

Scholieren, onder wie veel meiden, sluiten zich geregeld aan bij de demonstraties. Ze zijn te zien op foto’s waar ze hun middelvinger opsteken naar de afbeeldingen van ayatollahs Khomeini en Khamenei, die doorgaans in de klaslokalen hangen.

Het is niet duidelijk waarmee de scholieren vergiftigd zouden zijn. Volgens een arts die gespecialiseerd is in vergiftigingen met wie de Britse krant The Guardian sprak, zou het – afgaand op de ondervonden klachten – mogelijk gaan om pesticiden.

Lees ook:

In Iran kan elk moment de volgende demonstrant worden opgehangen

Het Iraanse regime is zeker niet van plan zich coulanter op te stellen, blijkt uit de meest recente executies van demonstranten. Families vrezen voor hun geliefden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden