Aanslagen

Opnieuw is Somalië ondergedompeld in rouw na een zware bomaanslag

Een jongetje dat gewond is geraakt bij de aanslag.  Beeld REUTERS
Een jongetje dat gewond is geraakt bij de aanslag.Beeld REUTERS

Niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de truckbom in Mogadishu. Al-Shabaab lijkt erachter te zitten.

Ilona Eveleens

Opnieuw is de Somalische hoofdstad Mogadishu ondergedompeld in rouw na een zware bomaanslag. Meer dan negentig mensen kwamen zaterdag om het leven toen een vrachtwagen geladen met explosieven tot ontploffing werd gebracht bij een controlepost. Er zijn meer dan honderd gewonden. Niemand heeft nog de aanval opgeëist, maar alles wijst op de extreem-islamitische beweging Al-Shabaab, die met grote regelmaat bomaanslagen uitvoert.

Onder de slachtoffers bevinden zich veel studenten; zij zaten in een bus naar de Banadir-universiteit. Ook kwam een groot aantal politieagenten om het leven, die auto’s en voetgangers bij de wegversperring controleerden. Dergelijke posten veroorzaken vaak lange files doordat het controleren veel tijd in beslag neemt.

De aanslag van zaterdag is de dodelijkste sinds 2017, toen meer dan vijfhonderd mensen omkwamen, even­eens door een autobom.

Medische hulp

Onder de slachtoffers zijn ook twee Turkse ingenieurs, die aan de nieuwe weg werkten bij de controlepost. Turkije steunt de Somalische regering van president Mohamed Abdullahi Mohamed en traint ook delen van het leger. Een Turks militair vliegtuig bracht gisteren de ernstigst gewonde Somaliërs naar Turkije voor behandeling en liet medische hulp in Mogadishu achter.

Al-Shabaab strijdt al meer dan tien jaar om van Somalië een islamitische staat te maken. De terroristische beweging komt voort uit een politieke organisatie die islamitische rechtbanken gebruikte om orde te scheppen in het land dat in anarchie verviel na de val in 1991 van dictator Siad Barre.

In 2006 werd deze Union of Islamic Courts (UIC) uit Mogadishu en andere steden met Amerikaanse hulp verdreven door troepen uit buurland Ethiopië. Daarna scheidde de jeugdvleugel van de UIC zich af en begon terroristische aanslagen uit te voeren. In 2012 zwoor deze trouw aan Al-Qaida. Al-Shabaab, wat ‘de jeugd’ betekent, beheerst inmiddels grote stukken van het Somalische platteland en eist belasting van de bewoners.

Gewapende drones

De aanval van het afgelopen weekeinde toont hoe moeilijk het is bescherming te bieden tegen terroristische bewegingen zoals Al-Shabaab. Een 20.000 man sterk leger bestaande uit militairen uit landen van de Afrikaanse Unie is gestationeerd in Somalië om het leger bij te staan. Ook voeren Amerikaanse gewapende drones geregeld aanvallen uit op Al-Shabaabdoelen, waarbij volgens het ministerie van defensie in Washington leiders van de beweging worden gedood.

Toch lijkt de beweging allesbehalve verzwakt. Het lukt Al-Shabaab telkens weer explosieven langs de vele controleposten te loodsen om doelgerichte aanvallen uit te voeren. Het vermoeden bestaat dat de beweging is geïnfiltreerd in politie en leger.

De aanval is ook een waarschuwing voor de regering van president Mohamed, die over een jaar nationale verkiezingen wil organiseren. Voor het eerst in tientallen jaren zou dan elke geregistreerde Somaliër een stem kunnen uitbrengen. Al-Shabaab zal waarschijnlijk met meer aanvallen proberen de verkiezingen te verhinderen om het land nog verder te destabiliseren.

Lees ook:

Almaas Elman Ali (1987-2019): een Somalische vredesactiviste, gedood door een kogel.

Ze kwam uit een familie van vredesactivisten. In de voetsporen van haar vader spande ze zich in voor de verbetering van de mensenrechten in Somalië. Een kogel maakte, net als bij haar vader, veel te jong een einde aan haar inzet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden