Spanningen in de Golf

Opnieuw is er een Iraanse olietanker beschoten voor de Saudische kust

De Iraanse olietanker Sabiti in de Rode Zee.  Beeld AP
De Iraanse olietanker Sabiti in de Rode Zee.Beeld AP

Opnieuw een incident met een olietanker: een Iraans schip is vanochtend beschoten in de Rode Zee.

Gijs Moes

Een Iraanse tanker is vrijdag in de Rode Zee beschoten, waarna aan boord brand uitbrak. Volgens media in Iran is het schip getroffen door raketten uit Saudi-Arabië en de Iraanse nationale oliemaatschappij NIOC noemt die beschieting ‘waarschijnlijk’. Daarmee is het incident de zoveelste stap in het conflict tussen de regionale machten Saudi-Arabië en Iran.

De olietanker Sabiti voer circa zestig kilometer uit de kust van de Saudische havenstad Jeddah, toen zij werd getroffen. De Iraanse staatstelevisie meldt dat twee ruimen in het schip geraakt zijn en dat er een olielek ontstond. Dat lek zou inmiddels weer gedicht zijn. Op beelden van de Sabiti, die zijn vrijgegeven door het Iraanse ministerie van olie, is geen schade te zien. De Amerikaanse marine in het Midden-Oosten meldt dat zij op de hoogte is van de melding, maar geeft verder geen commentaar.

De Sabiti was op weg naar het Suezkanaal en vandaar zou het schip waarschijnlijk naar Syrië varen, meldt een analist van het Britse bureau Lloyds aan de BBC. Syrië is, naast China, een van de weinige landen die nog olie kopen in Iran. Dat land is getroffen door Amerikaanse sancties, nadat president Donald Trump vorig jaar het nucleaire akkoord opzegde. Andere landen importeren ook geen Iraanse olie meer, omdat de Verenigde Staten hen dan ook met sancties dreigen.

Vorige maand werden olie-installaties in Saudi-Arabië getroffen door een grote aanval met drones en raketten. De Verenigde Staten gaven Iran de schuld van die aanval, al werd die geclaimd door de Houthi-rebellen uit Jemen. De Houthi’s vechten met steun van Iran tegen de Jemenitische regering die een bondgenoot is van de Saudiërs. De aanval op de installaties halveerde de productie van Saudi-Arabië, de grootste olieleverancier ter wereld.

Extra militairen naar de Golf

Vrijdag meldde CNN en Reuters dat de VS 2.000 extra militairen naar Saudi-Arabië sturen. De manschappen zijn een reactie op de raketaanval op Saudische olie-installaties afgelopen maand.

Het Pentagon stuurt daarnaast ook straaljagers, helikopters en een luchtverdedigingssysteem. “Minister van defensie Mark Esper heeft Saudi-Arabië vrijdagochtend laten weten dat er extra mensen worden ingezet om de verdediging van Saudi-Arabië te versterken”, aldus het ministerie van defensie. In eerste instantie zou een vliegdekschip naar de regio worden gestuurd, maar volgens CNN lukt dat niet. Daarom is er nu gekozen voor extra militairen in het gebied.

Eerder dit jaar blokkeerde Iran de doorgang van olietankers in de straat van Hormuz, de nauwe doorgang naar de Perzische Golf, en haalde het in dezelfde regio een Amerikaanse drone neer. Daarna werd in Gibraltar een Iraanse tanker aan de ketting gelegd en vervolgens deed Teheran hetzelfde met Britse schepen. Na de aanval op de Sabiti in de Rode Zee stegen de olieprijzen internationaal. Maar de markten herstelden zich snel, de olieprijs daalde weer vanwege de matige verwachtingen voor de wereldeconomie op de middellange termijn.

Lees ook:

Houthi’s claimen de aanval op Saudi-Arabië, maar Iran krijgt de schuld

De Amerikanen beschuldigen Iran ervan dat het achter de aanval op Saudi-Arabië zit. Maar bewijzen ontbreken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden