Rusland

Opnieuw invallen bij kantoren Russische oppositieleider Navalny

Russische politieagenten betreden dinsdag het kantoor van oppositieleider Aleksej Navalny in Moskou. Beeld AFP. Beeld AFP

Wederom zijn er invallen gedaan bij de anti-corruptieorganisatie van de Russische oppositie-leider Aleksej Navalny.

Daar gaan we weer, zullen ze gedacht hebben op het hoofdkantoor van de FBK. Dinsdagochtend in alle vroegte viel de politie binnen bij de anti-corruptieorganisatie van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. En niet alleen in Moskou was het raak. In totaal werden in dertig regio’s politie-invallen gedaan bij kantoren van de FBK. Ook woningen van diverse leden van de organisatie werden doorzocht.

Reden voor de grootschalige politieacties zijn verdenkingen van financiële misdrijven die tegen werknemers van de FBK lopen. Het onderzoekscomité van Rusland, een soort openbaar ministerie dat direct onder president Vladimir Poetin valt, heeft Navalny’s organisatie al langere tijd op de korrel. Beschuldigingen over witwaspraktijken en het ontvangen van illegale donaties zijn aan de orde van de dag.

Vorige maand vonden er al invallen plaats bij zeker tweehonderd regiokantoren van de FBK, werden haar bankrekeningen bevroren en vorige week kreeg de organisatie nog het stempel ‘Buitenlands agent.’ Organisaties die politieke activiteiten ondernemen en donaties uit het buitenland ontvangen, kunnen door een wet die in 2012 is aangenomen als zodanig worden gebrandmerkt. Dit betekent dat de FBK vanaf nu verplicht inzage moet geven in haar activiteiten en dat ze financiële jaarverslagen door de overheid moet laten controleren.

Een wurgslangtactiek om de FBK de adem af te knijpen

Volgens het Russische ministerie van justitie ontving de FBK donaties uit de Verenigde Staten en Spanje. Je reinste onzin, zo meent Navalny. Volgens hem krijgt zijn organisatie alleen giften uit Rusland en zijn de politie-invallen en andere beknottende maatregelen onderdeel van een gecoördineerde actie tegen critici van het Kremlin. Een wurgslangtactiek om de FBK langzaam de adem af te knijpen.

Navalny en consorten hebben Russische hoogwaardigheidsbe­kleders al meermalen in verlegenheid gebracht. Corruptie, zelfverrijking, omkoping: het zijn slechts enkele van de beschuldigingen waar de FBK de elite rondom Poetin van beticht.

Daarnaast speelde Navalny een belangrijke rol bij de straatprotesten in aanloop naar lokale verkiezingen in Rusland, afgelopen zomer. Deze mondden uit in het grootste verzet tegen de regering in jaren. Iets wat de machthebbers aan het Rode Plein maar moeilijk konden verkroppen.

Lees ook:

Russische autoriteiten voeren invallen uit bij aanhangers van oppositieleider Navalny

De Russische politie heeft donderdag meer dan 150 huiszoekingen gedaan in woningen en kantoren van aanhangers van oppositieleider Aleksej Navalny.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden