Inheemse kinderen

Opnieuw honderden anonieme graven gevonden bij voormalig Canadese kostschool

Op maandag vond in Vancouver een herdenking plaats voor de 215 kinderen die eind mei in een massagraf werden gevonden. Beeld AP
Op maandag vond in Vancouver een herdenking plaats voor de 215 kinderen die eind mei in een massagraf werden gevonden.Beeld AP

In Canada zijn vele honderden anonieme graven gevonden bij een voormalige kostschool waar inheemse kinderen werden geplaatst die waren weggehaald bij hun ouders.

“Dit was een misdaad tegen de menselijkheid”, zei chief Bobby Cameron van de Canadese federatie van oorspronkelijke bewoners FSIFN gisteren. “We zullen niet stoppen voor we alle lichamen hebben gevonden.”

De vondst van 751 anonieme graven, in het dorp Broadview in de provincie Saskatchewan, is de tweede ontdekking in een maand tijd bij een voormalige Canadese kostschool. Eind vorige maand werden al de overblijfselen van 215 kinderen gevonden. De jongsten waren drie jaar oud. Volgens de inheemse groepering Cowessess First Nation is de nieuwe vondst de grootste tot nu toe in Canada.

Afgelopen maand begon de groep een methode met ondergronds radaronderzoek te gebruiken om graven te lokaliseren. Met die methode kan er worden gekeken of er onregelmatigheden of voorwerpen in de grond zitten, terwijl de grond niet wordt verplaatst.

De Marieval Indian Residential School, waar de graven zijn gevonden, was tussen 1899 en 1997 in gebruik. Het was een van de vele kostscholen die de Canadese overheid tijdens de negentiende en twintigste eeuw financierde om de inheemse bevolking te assimileren. Dat gebeurde door kinderen jong bij hun ouders weg te halen: tussen 1863 en 1998 gebeurde dat bij meer dan 150.000 inheemse kinderen. Op die kostscholen mochten ze hun cultuur niet uitoefenen en hun eigen taal niet spreken.

Misbruik en mishandeling kwamen vaak voor

De Truth and Reconciliation Commission, een commissie die in 2008 in het leven werd geroepen om onderzoek te doen naar de kostscholen, heeft eerder al geconcludeerd dat veel kinderen nooit terug zijn gekeerd naar huis en dat misbruik en mishandeling vaak voorkwamen. Inmiddels heeft de commissie meer dan 4100 kinderen geïdentificeerd die om het leven zijn gekomen op een van de kostscholen. Door slechte leefomstandigheden overleden veel kinderen aan ondervoeding, of aan ziektes zoals tuberculose. Mogelijk zijn kinderen ook door mishandeling om het leven gekomen.

Aangezien de doden niet of nauwelijks werden gedocumenteerd, is het voor de commissie lastig om precies te bepalen hoeveel kinderen zijn overleden − momenteel wordt uitgegaan van zo’n 6000. Bij het uitkomen van het commissierapport in 2015 stelde voorzitter Murray Sinclair, dat er misschien wel vijf tot tien keer zoveel doden waren als de 3200 die destijds waren vastgesteld.

Kostscholen als vorm van culturele genocide

Iemand als Barry Kennedy, die op de kostschool zat waar nu de honderden graven zijn gevonden, is dan ook niet verbaasd over de vondst. “Tijdens mijn tijd op de Marieval Indian Residential School had ik een jonge vriend die op een nacht gillend werd weggesleept.” Daarna heeft hij zijn vriend nooit meer gezien, vertelt hij het Canadese CBC News.

Kennedy denkt dat dit nieuws het topje van de ijsberg is. “Ik stel me voor, door de verhalen die onze vrienden en schoolgenoten vertelden, dat er meerdere locaties per school zijn.” Ook bevestigt hij dat er kinderen verkracht of in elkaar geslagen werden.

Toen de Truth and Reconciliation Commission in 2008 werd opgezet, bood de Canadese overheid excuses aan voor het kostschoolsysteem. In 2015 bestempelde de commissie de kostscholen als vorm van culturele genocide: het vernietigen van structuren en praktijken die ervoor zorgen dat een groep niet kan doorleven volgens de eigen tradities en gebruiken.

Lees ook:

Duizenden indianenkinderen kwamen om op kostscholen

Brandgevaarlijke slaapzalen en tbc maakten slachtoffers onder inheemse Canadese jeugd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden