Gezondheidszorg

Opnieuw brandt in Roemenië een coronaziekenhuis af

Het Matei Bals-ziekenhuis in de Roemeense hoofdstad Boekarest, waar vrijdagochtend brand uitbrak. Beeld EPA
Het Matei Bals-ziekenhuis in de Roemeense hoofdstad Boekarest, waar vrijdagochtend brand uitbrak.Beeld EPA

In korte tijd zijn in twee Roemeense ziekenhuizen waar coronapatiënten worden behandeld doden gevallen na het uitbreken van brand.

Pieternel Gruppen

Ten minste vijf mensen zijn bij een brand in een ziekenhuis in de Roemeense hoofdstad Boekarest om het leven gekomen. Vrijdagochtend verspreidde het vuur zich in alle vroegte over de begane grond van het Matei Bals-ziekenhuis, een van de grootste Roemeense medische centra waar coronapatiënten worden behandeld.

Hoeveel mensen er gewond zijn geraakt is niet bekend. Honderd patiënten, van wie veel afhankelijk zijn van zuurstof, moesten worden geëvacueerd en naar andere ziekenhuizen overgebracht. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Het gebouw, dat uit de jaren vijftig stamt, is volgens de manager onlangs nog volledig gerenoveerd.

Tweede brand

Het is de tweede brand in een Roemeens ziekenhuis in korte tijd. In november overleden ook al tien coronapatiënten toen in het Piatra Neamts-ziekenhuis in het noorden van het land brand uitbrak. Een arts die met ernstige brandwonden naar België werd overgebracht overleefde het wel. Eind vorig jaar stelden de autoriteiten, volgens nieuwssite Balkan Insight, na onderzoek op intensive-care-afdelingen bijna 2000 tekortkomingen in de brandveiligheidssystemen vast.

De Roemeense gezondheidszorg stond voor de coronacrisis al onder grote druk, onder meer door corruptie en bureaucratie. Bovendien zijn de laatste jaren tienduizenden artsen en verpleegkundigen uit Roemenië geëmigreerd. De deplorabele staat van de Roemeense gezondheidszorg kwam ruim vijf jaar geleden ook al in het nieuws na een brand in een nachtclub waarbij tientallen mensen omkwamen. Een deel van de slachtoffers overleed destijds in het ziekenhuis door de slechte hygiënische omstandigheden. De gebeurtenissen leidden toen tot grote protesten en de val van de regering.

Onderzoek

“Voordat we over de totale gezondheidszorg gaan praten, moeten we eerst onderzoeken wat hier precies is gebeurd”, zo reageerde minister van gezondheidszorg Vlad Voiculescu op de brand in het Matei Bals-ziekenhuis. Maar hij wilde wel vast kwijt dat in het overgrote deel van de ziekenhuizen het “chronische geldtekort en ondoorzichtige acquisities hebben geleid tot een aaneenschakeling van improvisaties”.

Lees ook:
Na de nachtclubbrand zit de Roemeense bevolking haar leiders op de huid

Een fatale brand in een nachtclub in Boekarest ontvlamde grootschalige volksprotesten tegen corruptie. Protestleider Florin Badita leidt rond langs de monumenten van de strijd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden