Amerika vs China

Opnieuw bezoek Amerikaanse Congresleden aan Taiwan

Een nieuwe delegatie van het Amerikaanse Congres is op bezoek in Taiwan en heeft daar een ontmoeting met president Tsai-Ing wen. Beeld VIA REUTERS
Een nieuwe delegatie van het Amerikaanse Congres is op bezoek in Taiwan en heeft daar een ontmoeting met president Tsai-Ing wen.Beeld VIA REUTERS

De president van Taiwan ontving donderdag opnieuw een delegatie van Amerikaanse Congresleden. Ze beloofde de samenwerking met de Verenigde Staten te verdiepen te midden van toenemende spanningen met China.

Redactie Trouw

De afgelopen weken hebben tot woede van China diverse Amerikaanse politici, onder wie voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden, het Aziatische eiland bezocht. Als reactie op het bezoek van Pelosi hield China, dat Taiwan beschouwt als een afvallige provincie, in de buurt militaire oefeningen.

De Amerikaanse vertegenwoordiger Stephanie Murphy leidt de delegatie van Republikeinse en Democratische politici die tot vrijdag blijft. Ze benadrukte tijdens de ontmoeting met president Tsai Ing-wen dat het bezoek “een symbool is van de rotsvaste toewijding van het Congres aan Taiwan”.

Tsai zei dat Taiwan zal blijven samenwerken met de VS om nog nauwere handels- en economische banden aan te knopen. Ze ging ook in op de dreiging uit China. “Taiwan zal niet buigen voor druk of dwang. We zullen onze democratische instellingen en manier van leven verdedigen”, aldus Tsai.

China ziet Taiwan als een onderdeel van het land en wil niet dat landen er officiële contacten mee onderhouden. De regering in Taipei stelt dat China het eiland niet kan opeisen, omdat Taiwan nooit door de communisten in Beijing is bestuurd. De communisten stichtten in 1949 de Volksrepubliek na het winnen van een burgeroorlog van de nationalisten. Deze nationalisten vormden hun eigen regering nadat ze naar Taiwan waren gevlucht.

Lees ook:
China wil een hereniging met Taiwan, maar hoe? Drie scenario’s

De spanningen tussen China en Taiwan lopen snel op. Een Chinese invasie van het eiland is een realistisch scenario. Maar welke mogelijkheden heeft China nog meer om zijn droom van ‘hereniging’ met Taiwan te verwezenlijken?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden