Nieuws Buitenland

Opluchting en vreugde in Soedan: er is een akkoord tussen burgers en militairen

Inwoners van Khartoum vieren dat er een akkoord is gesloten. Beeld EPA

Er is een akkoord tussen burgers in Soedan en militairen, van wie sommigen bloed aan hun handen hebben.

De heersende militaire raad en de civiele oppositie in Soedan hebben toch onverwacht snel een akkoord bereikt over de machtsverdeling tot verkiezingen over ruim drie jaar. De overeenkomst, die vanochtend tot stand kwam, is door de bevolking met opluchting en voorzichtige vreugde ontvangen, maar het wantrouwen tegenover het leger blijft groot. Militairen worden verantwoordelijk gehouden voor het geweld van de afgelopen weken waarbij vele doden vielen. 

Afgesproken is dat vijf militairen, vijf burgers en een burger met een militaire achtergrond zitting nemen in de ‘soevereine raad’, die het hoogste gezag wordt in het land. Het roulerende voorzitterschap komt waarschijnlijk eerst in handen van de militairen. Ook is overeengekomen een regering van technocraten te vormen. De samenstelling van een parlement is vooralsnog uitgesteld. 

“Dit is nog maar het begin. Er ligt nog een lange weg voor ons”, reageert studente Ammani Razik per Whats­App vanuit de hoofdstad Khartoem. “Eerst zien, dan geloven dat de militairen zich aan afspraken houden.” 

Tot zondag leek een compromis over een machtsdeling ver weg. De militairen die na de verdrijving van dictator Omar al-Bashir de macht naar zich toe trokken, bleken keer op keer niet bereid voldoende concessies te doen aan de oppositie. De deal kwam tot stand door bemiddeling van vertegenwoordigers van de Ethiopische regering en de Afrikaanse Unie. 

Bloedbad

De burgers die Bashir met hun volksopstand weg kregen, krijgen nu dus evenredige vertegenwoordiging in de hoogste raad. Ook is tegemoetgekomen aan hun eis dat er een transparant en onafhankelijk onderzoek komt naar het bloedbad onder demonstranten op 3 juni. Toen dreef de RSF, een militie gelieerd aan het leger, een vreedzame sit-in voor het legerhoofdkwartier in de hoofdstad Khartoem uiteen. Daarbij kwamen meer dan honderd demonstranten om. 

Er zijn ook zorgen of de revolutie nu echt ‘gewonnen’ is. In de soevereine raad neemt ook de gevreesde en machtige Mohamed Hamdan Dagalo, bijgenaamd Hemedti, zitting. Hij is de leider van de RSF en vicevoorzitter van de nu nog heersende militaire raad. Terwijl beelden aantonen dat zijn troepen voor het grootste deel verantwoordelijk waren voor het geweld, ontkent hij zelf elke verantwoordelijkheid. Hij geeft de schuld aan elementen die zijn troepen zouden zijn geïnfiltreerd. 

“Het is erg moeilijk een machtsverdeling te vertrouwen waarbij Hemedti deel uitmaakt van de soevereine raad”, stelde Azaz Elshami, een Soedanees-Amerikaanse mensenrechtenadvocate. “Voor 3 juni was het misschien nog wel acceptabel, omdat de RSF en het leger Bashir uit het zadel wipten. Maar na de moordpartij onder demonstranten is van dat vertrouwen weinig over.”

De oppositie wil een democratisch Soedan, na dertig jaar militaire dictatuur onder de in april afgezette president Bashir. Maar de militairen in de toekomstige soevereine raad maakten deel uit van dat bewind. 

Lees ook:
De beruchte generaal Hemedti profileert zich als de nieuwe leider van Soedan
Generaal Hemedti positioneerde zich de afgelopen maanden als keiharde nieuwe leider van Soedan. En hij had al een beroerde reputatie.

In Khartoem wemelt het van militairen. ‘Ze hebben ons nog niets misdaan, maar ik weet wat ze op hun geweten hebben’
Direct na de volksopstand die Omar al-Bashir verdreef, waren militairen alom aanwezig om de orde te handhaven. Correspondent Ilona Eveleens tekende op hoe dat direct al voor ongemak zorgde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden