Verkiezingen

Opkomstrecord bij verkiezing in Hongkong

In Hongkong staan rijen voor de stembureau's voor de gemeenteraadsverkiezingen. Beeld AFP

Nog nooit zijn er in Hongkong voor een plaatselijke verkiezing zo veel stemgerechtigden op komen dagen. Een krant in de voormalige Britse kroonkolonie schat dat de opkomst aan het eind van de middag 60 procent is. Naar verwachting stijgt dat percentage bij sluiting van de stembureaus naar 70 procent.

Het aantal kiezers is ook veel hoger dan bij de vorige verkiezingen voor de districtsraden in 2015. Toen hadden zich 3,1 miljoen kiezers geregistreerd, nu 4,1 miljoen. De stembusgang gaat over een soort gemeenteraden in de achttien districten van de autonome metropool.

De hoge opkomst wordt volgens waarnemers verklaard door politieke onrust als gevolg van de steeds gewelddadiger protesten waarbij activisten meer democratie en minder invloed van Peking eisen. De stembusgang wordt als een referendum gezien over het beleid van de regering van Hongkong die onder leiding van Carrie Lam met de protesten worstelt.

Hongkong is vrijwel verlamd door de protesten en onlusten die al vijf maanden duren. In de aanloop naar de verkiezingen van zondag was het echter rustig. Het is de eerste keer dat er in Hongkong gestemd wordt sinds de protesten tegen de regering uitbraken in maart. Er worden 452 mensen gekozen, voor die plekken zijn meer dan duizend kandidaten. Het merendeel van deze zetels wordt nu nog bezet door pro-Peking politici.

Deze verkiezingen lijken een graadmeter te worden voor de steun in de stadstaat voor de aanhoudende protesten tegen de Chinese invloed en de regering van Hongkong. Een recordaantal van 4,1 miljoen mensen heeft zich geregistreerd om te kunnen stemmen.

Een aantal kandidaten staat bekend als leden van de protestbeweging. De leider van de demonstraties in 2014, Joshua Wong, wilde ook meedoen als kandidaat, maar hij werd als enige geweigerd door de kiescommissie. Wong heeft een aantal maanden in de gevangenis gezeten vanwege zijn rol bij de anti-regeringsdemonstraties in 2014.

Lees ook:

Democraten in Hongkong hopen het protest in zetels om te zetten

Hongkong gaat vandaag naar de stembus voor lokale verkiezingen. Kan het pro-democratische kamp profiteren van de protestsfeer in de stad?

De vrije geest van Hongkong staat op het spel

Hongkong is een trotse handelsstad, met een traditie van hard werken, elkaar de ruimte gunnen en zeggen waar het op staat. ‘Iedereen respecteerde elkaar. Nu is alles zo gepolariseerd.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden