Racisme

Ophef onder VN-personeel over 'racistische' enquête over racisme

Archieffoto van VN-chef Antonio Guterres. Beeld AFP
Archieffoto van VN-chef Antonio Guterres.Beeld AFP

Onder personeel van de Verenigde Naties is ophef ontstaan over een personeelsenquête over racisme. Op de vraag hoe medewerkers zich identificeren, was "geel" een van de mogelijke antwoorden. Die term wordt door veel mensen van Oost-Aziatische afkomst als beledigend en racistisch ervaren.

De 'VN-enquête over Racisme' werd woensdag naar duizenden medewerkers gestuurd. In een begeleidende email staat dat het onderzoek deel uitmaakt van een campagne van VN-chef Antonio Guterres "om racisme uit te bannen en waardigheid te bevorderen".

Maar de eerste vraag, hoe medewerkers zich identificeren, bevatte met het mogelijke antwoord "geel" een gedateerde westelijke term die denigrerend is voor Aziaten, klaagden meerdere geschokte VN-medewerkers. Andere mogelijke antwoorden waren onder meer "zwart", "bruin", "wit", en "gemengd/multiraciaal". "De eerste vraag is idioot, zeer beledigend en het is niet voor te stellen hoe die ooit is goedgekeurd voor een algemene enquête in een diverse organisatie als de VN", aldus een medewerker.

Een VN-woordvoerder beloofde dat de enquête offline wordt gehaald en wordt aangepast. De klachten noemt hij legitiem. "Wij erkennen dat deze categorieën met meer fijngevoeligheid geformuleerd moeten worden en zullen direct stappen nemen om dit recht te zetten", aldus de woordvoerder.

Organisaties en bedrijven staan onder toenemende druk om maatregelen te nemen tegen racisme en discriminatie sinds de massale protesten die volgden op de gewelddadige dood van de zwarte arrestant George Floyd. Floyd stierf op 25 mei nadat de politieagent Derek Chauvin in Minneapolis bijna negen minuten lang zijn knie op zijn nek drukte, ondanks de smeekbeden van de 46-jarige om hem te laten ademen. Na zijn dood volgden wereldwijde protesten tegen politiegeweld en racisme

Lees ook:
Meldpunt tegen racisme en discriminatie moet Nederlandse media diverser maken

Er moet een meldpunt komen voor racisme en discriminatie in de media, vinden ruim driehonderd journalisten, programmamakers en bekende Nederlanders. De media zijn nog te veel een bolwerk van witte mannen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden