Italië

Ophef in Italië over school die arme en rijke kinderen in aparte gebouwen zet. ‘Dit kan echt niet’

In Rome reden zondag geen auto's tijdens de autovrije zondag.  Beeld AP
In Rome reden zondag geen auto's tijdens de autovrije zondag.Beeld AP
Pauline Valkenet

Schooldirectrice Annunziata Marciano was zich van geen kwaad bewust tot ze vorige week plotseling het middelpunt van een media-storm werd. Op de website van haar scholengemeenschap Via Trionfale in de Romeinse wijk Monte Mario stond al jarenlang dezelfde presentatietekst, maar ineens had iemand er aanstoot aan genomen en ging het mis: de school haalde de landelijke media en de Vereniging van Schooldirecteuren nam publiekelijk afstand van Marciano.

Scholengemeenschap Via Trionfale bestaat uit vier scholen die zo werden gepresenteerd: ‘De hoofdschool en die in Via Taverna ontvangen leerlingen uit families van de midden- en bovenklasse, terwijl de school in Via Assarotti - in het hart van het volkse deel van Monte Mario - leerlingen uit de midden- en onderklasse ontvangt en het hoogste aantal niet-Italiaanse leerlingen heeft. Op de school in Via Valombrosa zitten voornamelijk kinderen uit gezinnen die tot de gegoede burgerij behoren plus kinderen van mensen die voor deze gezinnen werken (werksters, chauffeurs en dergelijke).’

Schandelijk elitarisme

Volgens de schooldirectrice diende de tekst puur ter informatie van ouders. Maar toen de minister van onderwijs hem onder ogen kreeg, reageerde die boos: “Een school moet altijd inclusief zijn. Dit kan echt niet.” De staatssecretaris van onderwijs zei zelfs van streek te zijn: “Dat een scholengemeenschap zichzelf anno 2020 presenteert door onderscheid tussen de sociaal-economische rangen van de leerlingen te maken, druist tegen de waarden van onze grondwet in.” Vakbonden spraken van ‘schandelijk elitarisme’ en klaagden: “Dat komt ervan wanneer scholen zichzelf moeten promoten om zoveel mogelijk leerlingen te krijgen om meer fondsen te ontvangen.”

Dat had eerder ook al tot controversiële promotieteksten geleid. Een lyceum in Rome prees zichzelf een aantal jaren geleden aan met: ‘De gezinnen die onze school kiezen, komen uit de midden- en bovenklasse. Alle leerlingen, op een paar na, zijn Italiaans en er is er niet één gehandicapt’. Een onderwijsinstelling in de superchique Romeinse wijk Parioli meldde ‘geen zigeuners’ onder de leerlingen te hebben en een school in Genua maakte voor zichzelf reclame met leerlingen ‘die niet arm zijn’.

In het geval van de Via Trionfale werd in de media gesuggereerd dat de schoolleiding de leerlingen op basis van sociale klasse over de vier scholen verdeelde. Dat was volgens de directrice echt onzin. Ze heeft de tekst inmiddels van de website gehaald. Maar voor consumentenbond Codacons mag Marciano niet zo makkelijk wegkomen met haar blunder. De bond eist dat justitie onderzoekt of ze niet strafbaar is wegens het aanzetten tot discriminatie.

Lees ook:

Onderwijsbudget niet verruimd: Italiaanse minister neemt ontslag

De Italiaanse minister van Onderwijs Lorenzo Fioramonti heeft ontslag genomen omdat hij de miljarden euro’s waar hij om had gevraagd om de scholen en universiteiten van het land te verbeteren, niet gekregen heeft.

Italiaanse scholieren krijgen verplicht klimaatveranderingsles

Alle Italiaanse leerlingen krijgen vanaf volgend schooljaar les in klimaatverandering. Daarmee wordt Italië het eerste land met klimaatverandering als verplicht schoolvak. Onderwijsminister Lorenzo Fioramonti van de regerende Vijfsterrenbeweging denkt aan één uur per week.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden