Islam

Ophef in Egypte nadat voetbalheld Mohamed Salah geen alcohol zei te drinken

Mohamed Salah  Beeld EPA
Mohamed SalahBeeld EPA

Egyptenaren zien voetballer Mohamed Salah als een nationale held. Maar door een uitspraak over alcohol bevindt de voetballer zich nu middenin een rel in eigen land.

Joost Scheffers

Stervoetballer Mohamed Salah is in Egypte ontegenzeglijk volksheld nummer 1. Bij wedstrijden van zijn club Liverpool FC wordt er in theehuizen flink wat harder gejuicht als Salah de bal in het net krijgt. Dat legt nogal wat druk op zijn schouders, en niet alleen sportieve. Zijn populariteit maakt de bescheiden voetballer ongewild publiek bezit in Egypte, zo zei president Sisi deze week nog dat Salah “een kampioen is en altijd trouw blijft aan Egypte, echt altijd”.

Bovendien zien Egyptenaren Salah óók als een goede, vrome moslim, en identificeren zich graag met hem. Na ieder doelpunt voert Salah de sujud uit; de knielende beweging waarbij het voorhoofd de grond raakt. “Het is zoiets als bidden en God danken voor wat ik heb ontvangen”, zei Salah er eens over in een interview. Ook geeft hij een gedeelte van zijn bijzonder hoge salaris aan armen, de zakat, een van de vijf pilaren van de islam.

Salah is een nationale held in eigen land. 
 Beeld AFP
Salah is een nationale held in eigen land.Beeld AFP

Maar nu bevindt de voetballer zich middenin landelijke ophef na een interview zondagavond met de bekende presentator Amr Adib. Hij vroeg Salah naar zijn persoonlijke leven in Engeland en of hij weleens een glas champagne of wijn drinkt. Immers, “dat doen beroemde mensen in het Westen altijd bij feestjes en gelegenheden”.

Met een glimlach antwoordde Salah: “Nee, ik denk nooit aan alcohol en ik wil het ook niet proberen.” Het door miljoenen Egyptenaren bekeken en online veelbesproken interview leidde tot de cultureel-religieuze discussie: waar sommigen de ‘wijze reactie’ van Salah op de vraag verdedigden vroegen anderen zich af waarom hij niet expliciet zei dat hij als moslim geen alcohol drinkt. Overigens is alcohol in Egypte vrij verkrijgbaar en is de grootste brouwerij ‘Al Ahram Beverages’ tientallen jaren in handen geweest van de staat.

Dar Al-Ifta

Het religieuze staatsinstituut Dar Al-Ifta, dat de staatsmoefti huisvest en fatwa’s uitvaardigt, voelde zich geroepen een scheidslijn aan te brengen en reageerde direct met verzen uit de Koran en de soenna dat het drinken van alcohol ‘onbetwist verboden is binnen de islam’. Het bracht het debat niet tot bedaren, dus voegde Dar Al-Ifta - blijkbaar ter verdediging van Salah - er even later aan toe dat ‘niet nadenken over het doen van verboden dingen ook een daad van aanbidding is’.

Zo is en blijft de voetballer een Egyptenaar die net als zijn ruim honderd miljoen landgenoten wordt geacht zich in het openbaar correct te gedragen.

Lees ook:

Mohamed Salah laat de Egyptische jeugd dromen

In het geboortedorp van Mohamed Salah, de ster van het Egyptisch elftal, is voetbal belangrijker dan het Suikerfeest. De burgemeester kijkt thuis, met geluksbamboe op tafel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden