MegastadCairo
Opeens doet Egypte weer aan zomer- en wintertijd
Zonder geluid of een andere melding springen tegelijkertijd de klokken op mijn laptop en op de telefoon van 23.59 naar 1 uur ’s nachts. Een verrassing, ook al wist ik dat Egypte na acht jaar de zomertijd weer zou invoeren. Maar ik dacht dat dit pas de volgende dag zou zijn. Dat de klok om middernacht verspringt, geeft mij meteen een schuldgevoel omdat ik opeens wel heel laat naar bed ga.
Egypte zit terug in het systeem van zomer- en wintertijd en doet daarmee een stap vooruit in het besparen van kosten. Want net als in Nederland komt het bewuster omgaan met energie door bijvoorbeeld korter te douchen voornamelijk voort uit economische belangen, niet uit grote groene ambities van de overheid; zelfs niet na het organiseren van de VN-klimaattop afgelopen oktober. De overheid spaart liever zo veel mogelijk van de eigen gasvoorraad uit om die naar Europa te exporteren en zo de broodnodige buitenlandse valuta binnen te halen. Wel komt groene energie langzaam op gang in Egypte met onder meer windmolens en het grootste zonnepanelenpark van Afrika, maar ondertussen stoken de kolencentrales vrolijk verder.
Herinneringen aan president Mubarak
Het veroorzaakt verwarring onder Egyptenaren. Niet alleen vanwege het moment van het verzetten van de klok: op sociale media vroeg men zich af wanneer de klok nou precies zou worden verzet. Ook omdat het ’s avonds plots langer licht is. “Als ik terugkom van mijn werk, is het nog steeds licht, dat voelt heel raar”, merkt een vriend op.
Zo vreemd is dat niet. Het verzetten van de klok gebeurde voor het laatst in 2014 en brengt herinneringen aan voormalig president Hosni Mubarak naar boven. Die naam is onherroepelijk verbonden aan de massale protesten tijdens de Arabisch Lente in 2011, toen Mubarak tot verbazing van vriend en vijand na dertig jaar werd afgezet. Met de politieke instabiliteit in het land die daarop volgde, werd aan het verzetten van de klok niet meer gedacht en is dat nooit meer onderwerp van discussie geweest.
Als we dan toch teruggaan naar de dagen van Mubarak, laten we dan ook de wisselkoers uit die tijd weer invoeren, wordt er online gegrapt. Destijds betaalde men voor 1 dollar 5 Egyptische pond, nu is dat maar liefst ruim 30 pond, met enorme prijsstijgingen tot gevolg. Het is de Egyptische humor om met de economische malaise om te gaan.
Wereldrecordhouder banktransacties in de nacht
Volgens het ministerie van elektriciteit en de nationale gasleverancier wordt met het invoeren van de zomertijd zo’n 23 miljoen euro per jaar aan stroom en gas bespaard. ’s Ochtends zou de airco minder hard hoeven te werken, en ’s avonds gaan de lampen later aan. Ook moeten winkels en shoppingmalls al om 23.00 uur hun deuren sluiten. Klinkt misschien vreemd, maar uit onderzoek blijkt dat nergens ter wereld zo veel banktransacties ’s nachts plaatsvinden als in de Egyptische hoofdstad.
Voor mij goed nieuws: mijn hardlooprondjes in de vroege ochtend, als het qua weer nog draaglijk is, zullen nu een stukje koeler zijn. En bovenal: het is ’s avonds langer licht! Als Nederlander in het buitenland kan ik best een poosje vooruit zonder kaas en andere zuivelproducten, maar de lange zomeravonden die maar niet donker worden mis ik het meeste aan het, toch ook wel vaak, koude, regenachtige Nederland.
Zo blijft Egypte qua tijd een uur voorlopen op Nederland, wel zo prettig als ik overdag aan het werk ben en Nederlandse deadlines heb.
Uitdijende metropolen bieden een groeiend deel van de wereldbevolking onderdak. Hoe houden de mensen het daar leefbaar? Trouw-correspondenten doen wekelijks verslag uit hun eigen megastad.