Onderzoek

OPCW: Syrië verantwoordelijk voor gifgasaanval in 2018

Een kind verkoopt mais in Douma, Syrië. De stad werd in april 2018 getroffen door een gifgasaanval.  Beeld REUTERS
Een kind verkoopt mais in Douma, Syrië. De stad werd in april 2018 getroffen door een gifgasaanval.Beeld REUTERS

Er zijn goede redenen om aan te nemen dat Syrië verantwoordelijk is voor de gifgasaanval in april 2018 in het Syrische Douma. Dat concludeert de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

ANP

Het onderzoeksteam van de OPCW stelt na een bijna twee jaar durend onderzoek dat op 7 april 2018 in elk geval één helikopter van het Syrische leger giftig chloorgas heeft laten vallen boven twee door burgers bewoonde appartementencomplexen in de stad Douma. Daardoor kwamen 43 mensen om, tientallen anderen kregen het gif binnen. De internationale verontwaardiging was destijds groot.

OPCW-directeur Fernando Arias zegt dat de wereld nu de feiten kent. “Het is aan de internationale gemeenschap om actie te ondernemen.”

De OPCW houdt toezicht op de naleving van het Verdrag chemische wapens, dat sinds 1997 van kracht is. 193 staten, waaronder Syrië, hebben zich daarin verplicht te werken aan een wereld vrij van chemische wapens. In 2013 ontving de in Den Haag gevestigde organisatie de Nobelprijs voor de Vrede.

Syrië is het niet eens met de conclusies van de OPCW. De Syrische regering onder leiding van president Bashar al-Assad beweert dat rebellengroepen verantwoordelijk zijn voor de gifgasaanval. In Syrië woedt sinds 2011 een burgeroorlog.

Lees ook:
Theresa May pareert kritiek en vindt aanval op Syrië ‘proportioneel’

De Britse premier Theresa May heeft de aanval op Syrië verdedigd tegenover het parlement.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden