Naamsverandering

Op vakantie naar Fucking? Het zit er niet meer in; het Oostenrijkse dorpje doet afstand van de naam

Toeristen willen vaak met het plaatsnaambord van Fucking op de foto. Beeld AFP
Toeristen willen vaak met het plaatsnaambord van Fucking op de foto.Beeld AFP

Het Oostenrijkse dorpje Fucking, in de omgeving van Salzburg, heet vanaf 1 januari officieel geen Fucking meer. De gemeenteraad van het zo’n 100 inwoners tellende plaatsje heeft officieel besloten de naam te veranderen in Fugging.

Roelant Frijns

‘Fucking’ is een bekende Engelse krachtterm. Dit gegeven bezorgde het dorpje lange tijd veel faam, maar ook overlast: het plaatsnaambord werd meerdere malen ontvreemd; en het in beton vastschroeven van de palen van het bord loste dat probleem niet op. Daarnaast poseerden ook veel toeristen voor foto’s met het bord, en niet iedereen had daarbij kleren aan. Om deze activiteiten in de kiem te smoren, heeft het dorpsbestuur nu besloten op de naamsverandering over te gaan.

Fucking kwam door zijn naam regelmatig in de spotlights; in 2010 bracht een Duits biermerk een bier op de markt dat naar het dorpje vernoemd was; Fucking Hell. En, voor de liefhebbers van de Engelse taal: de Britse presentator Jeremy Clarkson reed voor het programma ‘The Grand Tour’ een route langs de plaatsen Wank, Kissing, Petting, Fucking en Wedding, allemaal in Oostenrijk.

Opvallend is overigens dat een ander plaatsje dat Fugging heet, in de buurt van Sankt Pölten, in 1836 exact dezelfde naamswijziging onderging.

Lees ook:

Asbestos kan straks eindelijk echt zonder asbest door het leven

Ook het stadje Abestos in Canada zag zich genoodzaakt zijn naam te veranderen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden