Iran
‘Op een na hoogste leider van al-Qaida in het geheim vermoord in Iran’
De op een na hoogste leider van al-Qaida, die een van de meesterbreinen van de dodelijke aanslagen in 1998 op Amerikaanse ambassades in Afrika zou zijn, werd drie maanden geleden in Iran vermoord. Dat hebben inlichtingenfunctionarissen bevestigd, meldt The New York Times.
Abdullah Ahmed Abdullah, ook bekend onder de naam Abu Muhammad al-Masri, werd op 7 augustus, de verjaardag van de aanslagen op de ambassades, in de straten van Teheran neergeschoten door twee huurmoordenaars op een motorfiets. Hij werd gedood samen met zijn dochter Miriam, de weduwe van Osama bin Ladens zoon Hamza bin Laden.
Iran ontkende zaterdag dat de voorman van al-Qaida in Iran is geliquideerd. Volgens het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken “waren er geen terroristen van al-Qaida” op het grondgebied van Iran. “Van tijd tot tijd proberen Washington en Tel Aviv Iran aan dergelijke groepen te linken door leugens te verkondigen en valse informatie naar de media te lekken”, aldus het ministerie.
Al langer geruchten
Volgens vier functionarissen werd de aanval uitgevoerd door Israëlische agenten in opdracht van de Verenigde Staten. Het is onduidelijk welke rol de Verenigde Staten speelden. Zij hebben de bewegingen van al-Masri en andere al-Qaida-kopstukken in Iran jarenlang gevolgd
Er waren al langer geruchten dat al-Masri zou zijn gedood, maar tot nu toe werden die nooit bevestigd. Om redenen die nog steeds onduidelijk zijn, heeft al-Qaida de dood van een van zijn topleiders niet bekendgemaakt, Iraanse functionarissen hebben het verdoezeld en geen enkel land heeft er publiekelijk de verantwoordelijkheid voor opgeëist, meldt The New York Times.
Al-Masri stond vrijdag nog steeds op de lijst van meest gezochte terroristen van de FBI. Hij is in de VS aangeklaagd in verband met de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania waarbij 224 mensen omkwamen en honderden gewonden vielen. De FBI bood tien miljoen dollar beloning voor informatie die zou leiden tot zijn arrestatie.