Geschiedenis

Oostenrijkse stad hernoemt Porscheweg vanwege nazi-verleden

Nazi-leider Adolf Hitler bewondert in 1938 samen met ontwerper Ferdinand Porsche (links) een model van de nieuwe Volkswagen. Beeld Getty Images
Nazi-leider Adolf Hitler bewondert in 1938 samen met ontwerper Ferdinand Porsche (links) een model van de nieuwe Volkswagen.Beeld Getty Images
Arjen van der Ziel

De Oostenrijkse stad Linz gaat een weg omdopen die is vernoemd naar Ferdinand Porsche, grondlegger van de beroemde sportwagenproducent. Reden is het naziverleden van Porsche, die in 1951 overleed. “Porsche speelde een centrale rol in de nationaalsocialistische oorlogseconomie en bevorderde actief de dwangarbeid van krijgs- en concentratiekampgevangenen”, aldus het stadsbestuur.

Er zijn in Oostenrijk behoorlijk wat straten vernoemd naar nazi-sympathisanten. Het Alpenland heeft zichzelf decennialang vooral gepresenteerd als een slachtoffer van het nationaalsocialisme. Sinds de jaren tachtig begint het land zich meer rekenschap te geven van de eigen verantwoordelijkheid.

Linz voert de naamswijziging naar verwachting komende week door. Wat de nieuwe straatnaam wordt, is nog niet bekend. Porsche reageert in de Oostenrijkse krant Kurier afwijzend: “Naar onze mening wordt er geen sociale vooruitgang bereikt door de geschiedenis in de openbare ruimte uit te wissen.”

Lees ook:

Ophef over Hitlerwijn wordt wijnmaker te veel

Hij heeft genoeg van alle ophef over de wijnflessen waarop Adolf Hitler en Benito Mussolini prijken. En dus stopt Andrea Lunardelli volgend jaar met wat wijnproducent Vini Lunardelli ‘de historische lijn’ noemt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden