null Beeld

NieuwsVluchtelingen

Oostenrijker laat Frans ‘onderduikdorp’ een fortuin na

Het plaatsje Chambon-sur-Lignon in het zuidoosten van Frankrijk kan zich verheugen op een onverwachte gift. Een Oostenrijker die op Eerste Kerstdag op 90-jarige leeftijd overleed, heeft in zijn testament een groot geldbedrag voor het bergdorp − waar nog geen drieduizend mensen wonen − gereserveerd. Deze Eric Schwam besloot tot dit gulle gebaar uit dankbaarheid voor de bescherming tegen de nazi’s die hij samen met zijn familieleden van de dorpelingen ontving. Toen de familie in 1943 haar toevlucht tot het dorp zocht, werd ze door de inwoners in een school gehuisvest. De familie zou tot 1950 in Chambon-sur-Lignon blijven wonen. Het echtpaar Schwam − de Oostenrijker ontmoette zijn vrouw in de buurt van Lyon − bleef kinderloos en besloot de erfenis aan verschillende goede doelen te schenken.

Hoeveel geld Chambon-sur-Lignon precies ontvangt, is nog niet bekend gemaakt. Eerst moet nog onder meer worden bepaald hoeveel er nog aan de fiscus moet worden afgedragen. “Het is een groot bedrag voor het dorp”, wilde burgemeester Jean-Michel Eyraud wel alvast tegen persbureau AFP kwijt. Volgens de voormalige burgemeester Éliane Wauquiez-Motte die het echtpaar Schwam twee keer ontmoette zou het om een bedrag van zo’n twee miljoen euro gaan. Dat geld moet vooral aan onderwijsbeurzen voor de jeugd worden besteed, bepaalde de donateur nog voor zijn overlijden.

Eric Schwam is niet de enige die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het ‘onderduikdorp’ werd opgevangen. In totaal vonden tijdens de oorlog zo’n 2500 joden er een veilige plek. Het leverde de bewoners in 1990 de Yad Vashem-medaille op, de hoogste ere-onderscheiding die Israël aan burgers uitreikt.

Chambon-sur-Lignon kent een lange traditie van gastvrijheid voor mensen die op de vlucht zijn voor politieke of religieuze vervolging. Vier eeuwen geleden vonden protestanten er al een schuilplaats. Ook tijdens de Franse revolutie en de Spaanse burgeroorlog opende het Franse bergdorp zijn deuren. En tegenwoordig worden vluchtelingen uit landen als Syrië en Congo er opgenomen.

undefined

Lees ook:
Waarom het ene dorp veel Joden redde en het andere niet

Waarom telden sommige dorpen en steden veel onderduikers, terwijl Joden in andere plaatsen massaal werden opgepakt? Jarenlang was het onduidelijk. Een nieuwe data-analyse geeft antwoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden