Russische invasie
Oorlog in Oekraïne verdeelt G20-landen, geen slotverklaring
De G20-bijeenkomst in New Delhi heeft niet geleid tot een gezamenlijke slotverklaring door oplopende spanningen rondom de oorlog in Oekraïne.
Een gesprekje in de wandelgangen tussen de Russische en de Amerikaanse buitenlandministers duurde donderdag minder dan tien minuten. Toch was de ontmoeting tussen de Russische minister Sergej Lavrov en zijn Amerikaanse collega Antony Blinken memorabel: ze hadden elkaar sinds de oorlog in Oekraïne immers niet meer één-op-één gesproken.
Maar in die tien minuten op de G20-bijeenkomst in het Indiase New Delhi kwamen de twee ministers allesbehalve dichterbij elkaar. In de besloten ontmoeting benadrukte Blinken dat de Amerikanen ‘zolang als nodig’ steun aan Oekraïne zullen geven. Zijn Russische ambtsgenoot Lavrov, daarentegen, beschuldigde het Westen van de ‘wereldwijde politieke en economische crises’.
De buitenlandministers van twintig van de grootste economieën waren woensdag en donderdag bijeengekomen met een scala aan onderwerpen op de agenda: voedsel, klimaat, gezondheid. Maar het werd allemaal overschaduwd door het thema dat wereldwijd de meeste verdeeldheid zaait: de oorlog in Oekraïne. De schuld van Rusland, die de bijeenkomst zou hebben ‘verpest’ door de oorlog, vond Blinken. Onzin, zei Lavrov: juist het Westen zou de aandachtspunten op de G20-agenda tot een ‘farce’ hebben gemaakt.
Minister Hoekstra
Ook de Nederlandse buitenlandminister Wopke Hoekstra sprak zich in India fel uit over de oorlog. Zo ondersteunde hij de Amerikaanse roep om steun aan Oekraïne te blijven geven. “Want alleen als Oekraïne succesvol is op het strijdveld, kan het succesvol zijn aan de onderhandelingstafel”, zei hij in New Delhi.
Met zijn Chinese ambtsgenoot Qin Gang sprak Hoekstra onder andere over ‘Ruslands agressie tegen Oekraïne’, tenminste, zo formuleerde de Nederlandse buitenlandminister het zelf op Twitter. Het is waarschijnlijk dat China, die zich probeert te profileren als vredesduif en beslist geen kant wil kiezen, dat anders zou formuleren.
Dat gastland India vasthoudt aan zijn neutrale positie, daar was Hoekstra niet over te spreken. Ook India heeft Rusland niet veroordeeld sinds de oorlog. “We hebben met z’n allen het handvest van de VN onderschreven.”, zei Hoekstra daarover in het Financieel Dagblad. “Je kunt niet de ene dag zeggen dat je daar pontificaal voor staat en de volgende dag, als het onder de voet dreigt te worden gelopen in Oekraïne, zeggen dat het je nu even niet goed uitkomt.”
In plaats van een gezamenlijke verklaring moest gastland India het doen met een eufemistisch ‘uitkomstdocument’. “We waren het over veel dingen eens”, besloot de Indiase buitenlandminister Subrahmanyam Jaishankar. “Als we het over álles eens waren geweest, had hier een gezamenlijk statement gelegen. Maar de onenigheid over Oekraïne was simpelweg te groot.”
Lees ook:
Chinese president Xi berispt Canadese Trudeau op G20: ‘Zo hebben we dit gesprek niet gevoerd’
Voor het oog van de camera berispte de Chinese president Xi de Canadese premier Trudeauvanwege het lekken van informatie.